3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFermierii primesc acasă cererile pentru subvenţii

Fermierii primesc acasă cererile pentru subvenţii

Fermierii din Olt vor primi acasă cererea-tip privind acordarea sprijinului pentru înfiinţarea culturilor agricole de toamnă. Tot acasă vor primi şi adeverinţa de înregistrare a suprafeţei agricole în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), care trebuie ataşată la cerere.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) şi APIA Olt au înmânat ieri cererile şi adeverinţele primarilor convocaţi în sala mare a consiliului judeţean. Aceştia le vor da, la rândul lor, beneficiarilor. Edilii au primit informaţii suplimentare de la şefii celor două instituţii, Ştefan Olaru (directorul DADR) şi Doru Neacşu (directorul adjunct al APIA Olt), pentru a le furniza solicitanţilor.
Potrivit HG nr. 1.153/2008 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, statul acordă, prin direcţiile agricole, 200 de lei pentru fiecare hectar cultivat cu grâu, rapiţă, orz, orzoaică sau cu alte culturi. De ajutorul statului beneficiază cei care cultivă de la unul până la 120 de hectare.
Cererile se depun, în dublu exemplar, până cel mai târziu pe 15 noiembrie 2008 la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Banii vor fi viraţi în conturile fermierilor care figurează în adeverinţele eliberate de APIA. Fermierul va depune, odată cu cererea, adeverinţa de la APIA şi copia după buletinul sau cartea de identitate.

Verificări

HG nr. 1.153/2008, care urmează să fie publicată până cel târziu mâine în Monitorul Oficial al României, nu stabileşte condiţii restrictive pentru fermieri precum cele impuse de Uniunea Europeană pentru plata pe suprafaţă, printre care se numără obligaţia utilizării de sămânţă autorizată.
„Acest act normativ nu cuprinde condiţii restrictive, însă asta nu înseamnă că noi nu vom controla situaţiile în teren“, a spus Ştefan Olaru, arătând că angajaţii DADR vor verifica suprafeţele înfiinţate în această toamnă şi vor întocmi, până pe 15 mai 2009, procese-verbale de recepţie, compensare şi restituire.
„Dacă se va constata că nu au fost cultivate suprafeţele menţionate în cerere, beneficiarii vor restitui banii primiţi de la stat“, a mai spus Olaru.
De altfel, cererea-tip se completează ţinându-se cont de articolul 292 din Codul Penal, care pedepseşte infracţiunea de fals în declaraţii cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS