13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFetiţa de trei ani a murit de meningită

Fetiţa de trei ani a murit de meningită

Raluca Popescu, fetiţa de trei ani care s-a stins pe patul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, ar fi suferit de o formă de meningită. Potrivit rezultatelor parţiale ale necropsiei, copila suferea de leptomeningită purulentă.

Cauza morţii Ralucăi Popescu, fetiţa care a decedat marţi dimineaţă, la şase ore după internare, în Secţia de terapie intensivă a blocului materno-infantil al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), a fost o formă de meningită, potrivit medicilor legişti. „În această dimineaţă (ieri -n.r.) a fost efectuat examenul necroptic al fetiţei. Acesta a fost făcut de doctorul legist Sorin Lesnic. S-au recoltat probe anatomopatologice, a fost recoltat lichid din ventriculi cerebrali. S-a constatat că acesta era neclar, opac. Din primele date, medicii legişti au stabilit un diagnostic parţial în ceea ce priveşte cauza care a dus la decesul fetiţei. Se pare că aceasta suferea de leptomeningită purulentă. De asemenea, s-a mai constatat şi un edem cerebral masiv. Au fost trimise probe şi la Institutul de Medicină Legală din Craiova, pentru a se putea stabili rezultatul final al necropsiei“, a declarat ieri Ion Brătoi, directorul medical al SJU.

 

Indiferenţă

 

Raluca, singurul copil al familiei Popescu, a fost adusă la spital de părinţii ei luni noapte. Fetiţa prezenta stări de vomă şi febră. Ea a fost internată la Secţia terapie intensivă. Şi-a găsit sfârşitul la şase ore după internare. Potrivit celor declarate de şefa secţiei, doctoriţa Maria Ciobanu, medicul de gardă, Ananie Duminică, a suspectat şi aşa-zisa formă de meningită: „Fetei i-au fost administrate Ampicilină şi Gentamicină, două antibiotice cu spectru larg, şi i-a fost pusă o perfuzie, tratament corespunzător în astfel de situaţii“.

Din momentul internării, când i-au fost administrate antibioticele, şi până la decesul fetei, medicul de gardă nu a mai trecut prin salon. În schimb, a trecut asistenta de mai multe ori. Reprezentanţii SJU nu îşi explică de ce Ananie Duminică nu a chemat şi un medic specialist în boli infecţioase din moment ce existau suspiciuni de meningism. „Tratamentul administrat de medicul de gardă a fost corect. Dar să îl întrebaţi pe el de ce nu a solicitat şi părerea unui medic specialist în boli infecţioase“, a spus Ion Brătoi.

 

Ce a spus asistenta

 

Marţi, directorul medical a cerut în scris medicului de gardă şi asistentei care s-au ocupat de copilă să dea note explicative. „În nota explicativă este precizată ora la care s-a internat copila, simptomele pe care le avea – vărsături, uşoară stare febrilă şi dureri abdominale. Mai este specificat faptul că, iniţial, părinţii au refuzat internarea. În notă se spune că medicul a bănuit o posibilă meningită cu simptomatologie frustră, caz în care au fost administrate Ampicilină şi Gentamicină. Tot din nota explicativă a asistentei reiese că aceasta a supravegheat copilul şi că ultima dată când a vizitat-o pe fetiţă a fost la ora 5.00. Copila încă trăia. La 5.30, aceasta a decedat“, a declarat Ion Brătoi.

Paradoxal însă este faptul că şefa de secţie a afirmat că, în jurul orei 4.00, când fetiţei i-a fost administrat cel de-al doilea flacon de perfuzie, starea generală a ei era bună. Conform notei explicative, fetiţa a fost vizitată la o oră după ce i-a fost pusă cea de-a doua perfuzie. Nici atunci nu a observat nimeni nimic, iar la o jumătate de oră după ultima vizită, copila a făcut stop cardiorespirator.

 

Contradicţii

 

Deşi purtătorul de cuvânt al SJU, Cristina Bontescu, a spus marţi că: „La ora 5.00, fata a făcut stop cardiorespirator şi nu a mai putut fi resuscitată“, ora decesului este controversată. Directorul medical a spus ieri, potrivit notei explicative a asistentei care s-a ocupat de Raluca Popescu, că ora decesului a fost alta. „Copila a decedat la 5.30“, a afirmat Ion Brătoi.

Cadrele medicale au demarat o anchetă pentru a afla exact ce s-a întâmplat în noaptea de luni spre marţi în Secţia de terapie intensivă. „Şi noi suntem curioşi care este adevărul. Vom demara o anchetă“, a mai spus Brătoi.

 

Un copil deosebit

 

Rudele şi educatoarele şi-o amintesc ca pe un copil plin de viaţă. Raluca era în grupa mică la grădiniţă. „A fost un copil dorit. Ştiu că mama a făcut tratament pentru a rămâne însărcinată. Raluca era o fire vioaie. În clasă avea un prieten cu care se înţelegea cel mai bine, Robert. Ştiu că mama ei îi administra Nurofen pentru că era răcită. Nu înţelegem ce s-a petrecut“, a spus Violeta Iordache, directoarea grădiniţei la care mergea Raluca.

Şi educatoarea copilei este şocată. „Pe 19 septembrie, Raluca şi-a serbat ziua. Părinţii ei i-au adus tort. Colegii i-au cântat «La Mulţi Ani!». Apoi am făcut fotografii. Ultimele… Suntem terminaţi, iar familia este distrusă. Este tare greu fără ea“, a spus Viorica Daha, educatoarea copilei. Ieri, trupul neînsufleţit al Ralucăi a fost adus la apartamentul din Slatina numai pentru câteva ore. Raluca va fi înmormântată în satul Criva din Piatra Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII