16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBarroso l-a avertizat pe Tăriceanu

Barroso l-a avertizat pe Tăriceanu

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a discutat cu premierul Călin Popescu Tăriceanu despre mecanismul de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei, subliniind necesitatea de a implementa „complet“ cele patru obiective asumate de România la aderare, se arată într-un comunicat CE. „Referitor la mecanismul de cooperare şi verificare, preşedintele Barroso a subliniat nevoia de noi eforturi pentru implementarea completă a celor patru obiective specifice pe care România le-a acceptat la data aderării. El a subliniat angajamentul susţinut al Comisiei de a lucra în parteneriat cu autorităţile române şi a încurajat guvernul să trateze lupta anticorupţie ca pe o chestiune de interes naţional“, se arată într-un comunicat de presă al purtătorului de cuvânt Mark Gray, care a participat la întâlnirea dintre Barroso şi Tăriceanu. Premierul a fost însoţit de ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, şi de ministrul de externe, Lazăr Comănescu.

Prin menţiunea „complet“, Bruxelles-ul se referă inclusiv la obiectivul specific numărul trei, din care face parte şi menţinerea procedurii de numire şi revocare a procurorilor-şefi.

Premierul Tăriceanu susţinuse marţi că nu a discutat cu Barroso despre mecanism, ci doar despre misiunea experţilor CE, care urmează să sosească la Bucureşti în vederea redactării următorului raport.

Întrebat dacă guvernul îşi asumă ca obiectiv specific menţinerea procedurii de numire a procurorilor, Tăriceanu a răspuns că modificarea de către parlament a acesteia a fost „inoportună“ atâta timp cât justiţia este monitorizată de Comisia Europeană, dar că, din punct de vedere „tehnic“, în Europa există diferite sisteme şi nu „un patent, o formulă unică“. Premierul a sugerat astfel că discuţia ar putea fi redeschisă odată cu încheierea monitorizării justiţiei române de executivul european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS