Spitalul neputinţei

Autori


Scheletul de beton de lângă Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova ar fi trebuit să fie de

17 ani secţie de spital pentru copiii bolnavi. Incompetenţa şi birocraţia au făcut din această investiţie una dintre marile ruşini ale Craiovei.

 

„Acea construcţie este o ruşine!“, spunea în urmă cu trei ani directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Dolj, prof.dr. Dan Gabriel Mogoş, referindu-se la scheletul de clădire de lângă Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, care ar fi trebuit să fie de mult timp o secţie de spital pentru copiii bolnavi de SIDA. Investiţia, începută în 1991, nu a fost terminată nici până acum. Motivul, banii.

La început au fost 16 milioane de lei

 

Secţia de pediatrie a fost concepută iniţial ca o secţie de spital pentru tratarea copiilor bolnavi de SIDA. Ideea a aparţinut Comitetului de Binefacere din Allesond – Norvegia, care s-a oferit să finanţeze integral proiectul cu 16 milioane de lei. Contractul de execuţie a fost semnat în 1991 de către firma ROMANOR SA Craiova, în calitate de reprezentant al finanţatorului, şi SC CONSTRUCTII MONTAJ 1 SA Craiova. Banii au fost daţi integral, însă lucrarea s-a desfăşurat atât de lent încât s-a ajuns ca termenul iniţial de execuţie să fie depăşit şi, bineînţeles, banii nu au mai ajuns. Până în 1992, constructorul ridicase scheletul clădirii. În aceleaşi an, s-a întrerupt lucrarea, iar constructorul a dat în judecată finanţatorul, pe motiv că acesta nu-i plătise o parte din lucrări, dar şi beneficiarul lucrării, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, solicitând clădirea. În 2005, sumele „actualizate“ solicitate de constructor ajunseseră la un miliard de lei.


Procesul s-a lălăit până în februarie 2006 şi s-a încheiat în favoarea Spitalului de Boli Infecţioase, după ce iniţial constructorul obţinuse câştig de cauză. Spitalul a reuşit însă să întoarcă rezultatul, obţinând anularea formelor de executare silită pornite de executant împotriva sa.

 

Administratorii aruncă unii pe alţii

 

Pe 7 mai 2008, în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 208, Spitalul de Boli Infecţioase a fost preluat de Consiliului Local Craiova, împreună cu clădirea respectivă şi terenul aferent acesteia. Construcţia va mai rămâne însă cu reputaţia de ruşine a Craiovei cel puţin un an. Asta, pentru că nici conducerea spitalului, nici municipalitatea nu se grăbesc să-i dea o utilitate. Conducerea Spitalului „Victor Babeş“ susţine că obiectivul are o destinaţie, de restul trebuie să se ocupe primăria. „Întrucât este vorba de un bun public aflat în proprietatea Consiliului Municipal Craiova, această instituţie va identifica sursele financiare corespunzătoare finalizării obiectivului, respectându-se destinaţia de secţie de pediatrie, cu 150 de paturi“, se arată într-un comunicat semnat de managerul spitalului, dr. Valentina Ionescu.

De cealaltă parte, primăria pasează responsabilitatea în ograda spitalului. „Clădirea pavilion SIDA se află în administrarea Spitalului de Boli Infecţioase, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 208 din 24.04.2008, prin care s-a aprobat darea în administrarea unităţii sanitare a terenurilor şi a clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea. Informaţiile referitoare la existenţa unui program de investiţii privind clădirea mai sus-menţionată pot fi furnizate de către conducerea spitalului“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

Până când autorităţile în drept se vor hotărî ce au de gând, scheletul de beton, parţial degradat, va rămâne în continuare adăpost pentru câinii comunitari, aurolaci, dar şi pentru tâlharii care nu se dau în lături să jefuiască trecătorii.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. ariana said:

    Asta nu e incompetenta, e NEPASARE SI BATAIE DE JOC, pe banii nostri.

  2. gabi said:

    sefii astia locali care se plang acum, au fost in stare sa scrie un proiect cum trebuie ca sa fie finantat? ei sunt jmekeri cu burtuile mari, ar vrea sa stea pe spate pe scaunele de directori si doar sa puna secretarele sa dea un telefon la guvern, si gata sa vina finantarea.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 30 septembrie 2008

Actualitate

» „Tun imobiliar“ în cercetare
» Liberalii din CJ Gorj, specialişti în CA-uri
» Pirelli continuă investiţiile în România
» Distrigaz ameninţă statul

Local

» Ne vedem în Valea Roşie!
» Se desfiinţează plafoanele la medicamente
» ISJ caută din nou directori de şcoală
» Valentin şi Raluca Bîrţan vor avea o familie nouă
» Profesorii pensionari vor ore la catedră
» Oltenii nu sunt interesaţi de fondurile europene
» Locuitorii din Ocne vor avea apă din octombrie
» Valutistul carbonizat, cămătar nemilos
» CE vrea mărirea concediului de maternitate
» Bunic prădat de nepot
» Alarmă falsă cu bombă la tribunal
» Parlamentul, în vacanţă electorală
» Cu tirul în copac
» Maşini moderne pentru IJPF Mehedinţi
» Accidente în lanţ pe drumurile vâlcene
» Cu iaurtul sub fustă în supermarket
» Bătut în parcare
» Minori spărgători de maşini, prinşi în flagrant
» Rom arestat pentru trafic de droguri
» Impact cu nouă răniţi
» Scurte ştiri
» Spitalul neputinţei

Dolj

» Marinar înecat în Dunăre
» Dascălii fug de la catedră

Gorj

» A vrut să-şi dea foc în bar
» „Marea Debarasare“, în Gorj
» Sohodol Climb, festival de escaladă
» Un bolnav psihic şi-a ucis bunica în bătaie

Sport

» Scurte ştiri
» Amatorii olteni aşteaptă prima de la Naşu’
» Ivica Rimanic este realist
» Alonso, câştigător în Singapore
» Valentino Rossi, campion mondial
» Nemulţumiţi de joc, bucuroşi de puncte
» Suporterii s-au decis greu
» În Trivale, brânza e pe bani
» Keşeru şi colegii săi, contestaţi de suporteri
» NEC Nijmegen a remizat acasă
» Wolfsburg, învinsă
» Germanii vor arbitra meciul CFR – Chelsea
» Bayern dă piept cu Lyon
» Mourinho ar fi vrut un egal
» Chivu a făcut cadouri Milanului
» Adi Mutu nu-i aşteaptă cu flori pe stelişti

Opinii

» Geoană grandshow
» Gazdele, în impas

Top