5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentul, în vacanţă electorală

Parlamentul, în vacanţă electorală

Parlamentul va intra în vacanţă în jur de 15-20 octombrie pentru a le putea permite aleşilor să meargă în campanie electorală, a declarat ieri secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Acesta a precizat că Biroul Permanent al Camerei a solicitat grupurilor parlamentare să-şi mobilizeze în perioada următoare deputaţii pentru ca până pe 15 octombrie să treacă de plen cele 233 de proiecte de legi aflate pe ordinea de zi. „La 1 noiembrie începe campania, astfel, ca întodeauna la patru ani, undeva la începutul lunii octombrie, 15-20 octombrie, Camera Deputaţilor şi Senatul iau această decizie de a trimite parlamentarii în circumscripţii pentru activitate electorală, pentru că toată lumea se concentrează pentru mandatul următor“, a explicat deputatul PSD.

Potrivit lui Valeriu Zgonea, din cele 233 de proiecte de legi, 32 sunt în procedură de urgenţă, nouă sunt priorităţi legislative ale guvernului şi 11 sunt reexaminări ale preşedintelui. Printre legile prioritare enumerate de Zgonea sunt Statutul personalului didactic, prin care se acordă o creştere cu 50% a salariilor profesorilor, Codul Fiscal, reexaminarea Legii nr. 10/2001, gospodărirea integrată a zonei costiere. „Încercăm ca până pe 15 octombrie să finalizăm aceste proiecte de legi“, a spus el.

Secretarul Camerei s-a arătat optimist că deputaţii vor avea timp suficient să treacă peste cele 200 de proiecte. El a dat un exemplu din „Istoria Camerei Deputaţilor“, între 2001-2004, când într-o săptămână au fost votate 400 de proiecte. Zgonea a spus că deputaţii se pot reuni în şedinţe în timpul campaniei electorale ori de câte ori este nevoie, chiar şi în campanie, pentru că acest legislativ îşi continuă activitatea până la constituirea celui rezultat după alegeri. Chiar dacă pleacă în campanie, parlamentarii îşi vor primi salariul, considerându-se că efectuează activităţii în circumscripţii.

Alegerile parlamentare se vor desfăşura pe 31 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS