18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuitorii din Ocne vor avea apă din octombrie

Locuitorii din Ocne vor avea apă din octombrie

Cele 800 de familii din Ocnele Mari, judeţul Vâlcea, vor avea apă potabilă la robinet de la 1 octombrie, din sursa Brădişor. Aceasta va fi livrată de societatea Apavil SA, prin tronsonul 19, care aparţine SC Acvarim SA.

 

VÂLCEA. Locuitorii din Ocnele Mari se confruntă cu lipsa apei potabile de opt luni. Din cauza datoriilor, furnizorul SC Acvarim SA a sistat alimentarea cu apă la sfârşitul lunii ianuarie 2008. În prezent, serviciul public de apă înregistrat la SC Acvarim SA are datorii de 300.000 de lei, sumă acumulată în ultimii cinci ani. Din această sumă, mai mult de jumătate reprezintă restanţele firmei Conversmin la apa consumată în timpul catastrofelor care au avut loc la Ocnele Mari, din cauza surpării sondelor, în urma extracţiei saramurii în soluţie din subteran. La datorie se adaugă şi pierderile de apă, care sunt de 37%. Problemele nu şi-au găsit rezolvarea nici după ce Consiliul Local Ocnele Mari a adoptat, la sfârşitul anului trecut, Hotărârea nr. 45, pe baza căreia s-a asociat cu consiliul judeţean şi cu alte 35 de consilii locale în vederea înfiinţării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „APA“, în scopul realizării în comun a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii aferente serviciilor de alimentare cu apă.

 

Datoriile, recuperate eşalonat

 

Pentru a rezolva problema, autorităţile au hotărât ca furnizarea apei să fie preluată de SC Apavil de la SC Acvarim. Conducerea CJ s-a întrunit într-o şedinţă cu Mircia Gutău, primarul Râmnicului, Petre Iordache, edilul-şef din Ocnele Mari, şi au parafat un protocol privind furnizarea apei de către SC Apavil spre Ocnele Mari din sursa Brădişor, prin reţelele administrate de Acvarim. „SC Acvarim a refuzat în dese rânduri să mai pună la dispoziţie reţelele de apă, din cauza datoriilor mari care s-au acumulat de-a lungul timpului. Apavil nu putea să-şi exercite obligaţiile de furnizor de apă deoarece nu avea în gestiune proprie sistemul local de aprovizionare şi distribuţie a apei. Serviciul de gospodărie comunală Ocnele Mari a fost depăşit de administrarea alimentării cu apă din cauza preţurilor prohibitive practicate de furnizor. Şi fiecare dintre părţile responsabile avea dreptate în felul său. Primarul Mircia Gutău a fost de acord cu încheierea unui protocol care să statueze obligaţiile fiecărei părţi în furnizarea fără restricţii a apei pentru consumatorii din oraşul Ocnele Mari“, a declarat Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea.

S-a găsit, de asemenea, o soluţie de compromis, prin acceptul furnizorului de apă ca datoriile să fie achitate eşalonat. Protocolul de înţelegere şi cooperare semnat de toate părţile implicate va intra în vigoare începând de la 1 octombrie. „De la 1 octombrie, prin tronsonul 19 va fi tranzitată apa de la Râmnicu Vâlcea către Ocnele Mari. Datoria de 300.000 de lei nu va fi preluată de SC Apavil şi nu va fi menţionat nici procentul pierderilor de 37%, şi se va încerca recuperarea datoriilor treptat. De la 1 octombrie, la Ocne se va livra apă la un preţ mic prin tronsonul 19“, a spus preşedintele CJ Vâlcea.

Oamenii din Ocne plăteau până acum metrul cub de apă cu 2,85 lei cu TVA, iar din octombrie o să achite 0,7 lei/mc. Pentru a reduce pierderile, trebuie remediate defecţiunile din reţeaua de apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS