6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPământ pentru şatră

Pământ pentru şatră

Majoritatea romilor izgoniţi de la Făcăi, de pe terenul unităţii militare, vor primi pământ în zona Hanul Roşu, ca să-şi ridice case. Deşi susţinea la data evacuării lor că romii deţin ori au deţinut locuinţe în Craiova, municipalitatea îi împroprietăreşte acum, sub pretextul că astfel îi iniţiază în agricultură.

Romii luaţi pe sus de la Făcăi luna trecută cu tot cu oale, acareturi şi copii vor primi loturi la periferia Craiovei, în zona Hanul Roşu. Fiindcă pământul nu ajunge pentru toţi, primăria a iniţiat un proiect de hotărâre prin care doreşte să constituie o comisie care să selecteze cererile romilor. Ei urmează să primească peste două hectare de teren, împărţit în 92 de parcele, cu 15 mai puţine decât numărul solicitărilor depuse. Pământul fusese cumpărat în 2001 cu bani din bugetul local pentru construirea de locuinţe sociale, însă va ajunge pe mâna romilor, câte 220 de metri pătraţi pentru fiecare solicitant. „Din verificarea cererilor rezultă că semnatarii acestora sunt persoane, majoritatea de etnie romă, fără locuri de muncă având o situaţie familială grea, care au copii în întreţinere şi fără posibilităţi materiale în a-şi asigura achiziţionarea unei locuinţe“, se arată în referatul proiectului propus de primărie spre aprobare consiliului local. „Datorită caracteristicilor zonei de poziţionare, fiind un teren situat într-o zonă care este locuită tot de cetăţeni de etnie romă, considerăm că terenul poate fi folosit în scopul soluţionării cererilor“, mai scriu angajaţii Direcţiei de patrimoniu a administraţiei.

Romi agricultori

Proiectul de împroprietărire a romilor alungaţi de la Făcăi, în total circa 200 de oameni, a fost aprobat ieri, la câteva săptămâni după ce reprezentanţii administraţiei publice locale afirmau la unison că nu se poate face nimic pentru aceste persoane, întrucât ele deţin sau au deţinut locuinţe în Craiova, majoritatea în cartierul Romaneşti, pe care le-au vândut ori le-au lăsat copiilor. Se vorbea la acea dată chiar de o migraţie controlată a romilor din cartierul craiovean la Făcăi, pusă la punct de indivizi care ar intenţiona să pună în final mâna pe terenul ocupat abuziv. La exact o lună de la campania de demolare, primăria îşi schimbă radical poziţia faţă de romi, găsind o justificare originală. „În stabilirea cadrului legal trebuie avute în vedere prevederile HG nr. 522/2006 de modificare şi completare a HG nr. 430/2001 privind aprobarea Strategiei Guvernului României de îmbunătăţire a situaţiei romilor (…). În acelaşi act normativ, planul de măsuri structurat pe puncte de activitate menţionează la punctul E) Economic: elaborarea unor programe destinate împroprietăririi şi stimulării activităţilor agricole pentru comunităţile de romi“, raportează Camelia Dinu, şefa Serviciului registru agricol din primărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII