12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjInvestiţii sistate la Tabăra Tismana

Investiţii sistate la Tabăra Tismana

Terenul pe care se află Tabăra Tismana a fost retrocedat mănăstirii şi există riscul ca unitatea turistică să intre în posesia locaşului de cult.

Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Tineret (DJT) Gorj a luat decizia să sisteze orice fel de investiţii la Tabăra din Tismana, după ce terenul pe care se află centrul de agrement a fost restituit mănăstirii. Unitatea are nevoie printre altele de un nou cazan, pentru asigurarea căldurii în sezonul rece. „Achiziţionarea unui cazan costă 20.000 de lei şi nu cred că vom mai face această investiţie. Suntem nevoiţi să sistăm orice lucrare pentru că nu ştim dacă vom mai fi proprietari. În cazul în care mănăstirea va plăti o despăgubire pentru tabără, banii nu vor intra în posesia noastră pentru a construi alt centru“, a precizat Horaţiu Gorun, directorul DJT Gorj.

Mănăstirea este interesată de clădire

Terenul pe care se află Tabăra Tismana este poprietatea primăriei localităţii şi era dat în folosinţă gratuită DJT Gorj, însă mănăstirea a solicitat în instanţa de judecată retrocedarea pământului.
În urmă cu mai mult timp, între mănăstire şi primărie a avut loc un schimb de terenuri. Mănăstirea a invocat presiuni specifice regimului comunist, iar instanţa de judecată a hotărât anularea schimbului de terenuri şi redobândirea suprafeţei.
„Centrul de agrement de la Tismana are o situaţie juridică încurcată. DJT Gorj este proprietara clădirii, iar mănăstirea deţine terenul. Legea spune că vom rămâne cinci ani în actuala formulă, dar cine ştie ce se va întâmpla. Primăria a oferit mănăstirii şapte variante de despăgubire, care au fost însă refuzate. Până acum nu ni s-a adus la cunoştinţă că s-a eliberat titlu de proprietate. Aş vrea să solicit o întrevedere cu dumnealor pentru a vedea care le sunt intenţiile. Aş dori să am o întâlnire chiar cu ÎPS Mitropolitul Olteniei. Pe mine m-ar interesa să rămână un aşezământ pentru copii şi tineret. Cred că interesul tuturor este să vină turişti în această zonă“, a spus Horaţiu Gorun.

Solicitări duble faţă de capacitatea de cazare

Tabăra Tismana este cunoscută în toată ţară. De la începutul anului şi până în prezent, aici au venit în vacanţă aproape 2.700 de copii şi tineri. De mai mult timp, în fiecare an, la această tabără vin copiii ambasadorilor din România.
Investiţiile făcute în ultimii trei ani se ridică la 120.000 de lei. Centrul de agrement este compus dintr-o clădire cu 27 de camere şi cantină, un pavilion din lemn cu patru camere, terenuri de sport, locuri de joacă şi o terasă. Camerele au fost modernizate în ultima perioadă şi corespund standardelor internaţionale.
Potrivit conducerii DJT Gorj, solicitările primite anul acesta din partea copiilor şi tinerilor pentru centrul de agrement din Tismana au fost duble faţă de capacitatea de cazare. De altfel, în acest an s-a înregistrat şi cel mai mare număr de persoane cazate în unităţile deţinute de DJT Gorj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS