10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOmorât cu zile de sistemul sanitar

Omorât cu zile de sistemul sanitar

Un tânăr de 21 de ani din comuna Perişani, judeţul Vâlcea, agresat de mai multe persoane neidentificate, a murit la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Acesta suferea de hemofilie, forma A, iar la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea nu i s-a acordat nici un ajutor.

Marian Popa, de 21 de ani, din localitatea Perişani, a mers, în noaptea de 11 spre 12 septembrie, împreună cu un verişor, la un bar din zona Cornetu să bea o cafea. În timp ce stăteau la cafea, un angajat al barului a intrat bătut şi le-a spus că nişte băieţi încearcă să fure numerele unui autoturism din parcare. Crezând că e vorba de maşina lor, cei doi au ieşit să vadă ce se întâmplă. Afară, şase, şapte persoane au tăbărât cu bâtele pe ei şi i-au lovit, mai ales în zona capului. Vărul lui Marian a reuşit să îşi pună ceva pe cap şi a scăpat mai uşor. Marian, în schimb, s-a ales cu foarte multe lovituri, atât în zona capului, cât şi pe restul corpului. Când au ajuns acasă, nici Marian, nici vărul lui nu le-au spus părinţilor ce s-a întâmplat, de frică să nu fie certaţi. „Fratele meu avea o zgârietură vizibilă în zona capului. I-a spus mamei că a căzut şi a mers să se culce. În jurul orei 13.00, când s-a trezit, nu o mai recunoştea pe mama. Nu avea nici o reacţie, vomita şi nu ne vedea“, a povestit Paula Pavelescu, sora lui Marian.

La Vâlcea, tomograful nu funcţiona

Mama lui Marian a plecat cu el la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea în noaptea de 12 spre 13 septembrie. „Mama le-a spus medicilor că fratele meu suferă de hemofilie forma A, cea mai severă formă, şi pentru a-i regla nivelul de coagulare a sângelui are nevoie de o injecţie cu factor 8. Ne-au spus că în spital există factor 8, dar că medicul specialist hematolog care are cheia de la frigider nu e de gardă. L-au ţinut până la ora 2.30, fără să îi dea un calmant, fără să îi facă o perfuzie. O asistentă mi-a spus că nu i se poate face tomografie pentru că nu funcţionează aparatul. Tot ea a zis: «Ne e frică să îl înţepăm ca să nu îi provocăm o hemoragie»“, a declarat Paula. Familia lui Marian a solicitat transferul la Spitalul Fundeni din Bucureşti, dar au fost trimişi la Spitalul Floreasca, după ce au aşteptat o jumătate de oră să alimenteze ambulanţa cu carburant.

„Nu se mişca, nu avea nici o reacţie“

Doctorii de acolo au spus că trebuie operat de urgenţă pentru a-i salva viaţa, dar, în urma unei discuţii avute cu medicii de la Fundeni, s-a hotărât ca tânărul să nu mai fie operat şi să fie stabilizat hematologic. „Îi făceau câte 500 de unităţi de factor 8, la opt ore. Pe 14 septembrie, am discutat cu medicii, care au spus că e stabil şi timpul de coagulare a sângelui a revenit la normal. Ne-au spus că hematomul de la cap poate dispărea fără operaţie“, a povestit sora tânărului. Starea de sănătate a lui Marian era stabilă luni, iar Paula i-a dat mâncare şi a vorbit cu el, după care seara a plecat la Vâlcea. În noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 1.00, starea de sănătate a lui Marian s-a schimbat. Acesta a suferit un atac cerebral şi a intrat în comă profundă. „Nu am fost anunţaţi că starea lui de sănătate s-a schimbat. Când am mers marţi, la ora 10.00, la spital, cadrele medicale nu mă lăsau să intru să îl văd. Mi-au spus că e în moarte cerebrală“, a mai spus Paula, plângând. Marian a murit în noaptea de 16 spre 17 septembrie. Cauza decesului, pusă în urma autopsiei de medicii Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici“ din Bucureşti, e traumatism cranio-cerebral acut prin lovituri cu corp dur şi accident vascular. Marian a fost înmormântat duminică, 21 septembrie la Perişani. 

„Să fie pedepsiţi toţi cei care sunt vinovaţi“
 
Paula Pavelescu vrea acum să îi facă dreptate fratelui ei, care a murit cu zile. „Nu îi cunoaştem pe cei care l-au agresat. Vreau să fie pedepsiţi toţi cei care sunt vinovaţi, de la medici până la agresori“, a spus sora lui Marian.
Laurenţiu Holerga, directorul medical al SJU Vâlcea, a precizat că nu are cunoştinţă despre acest caz şi nici de nemulţumirile familiei tânărului cu privire la modul în care a fost tratat la UPU. „Nu ştiu nimic despre acest caz. Nu am nici un fel de date pentru că nu s-a plâns nimeni. Dacă spuneţi că era agresat, nu a murit pentru că avea hemofilie şi pentru că nu i s-a făcut injecţia cu factor 8, ci deoarece a fost lovit. Vom deschide o anchetă în acest caz, dacă familia va depune o sesizare“, a spus Laurenţiu Holerga.  Paula va depune plângere la Colegiul Medicilor, dar şi la conducerea SJU Vâlcea. În prezent, poliţia face cercetări pentru identificarea celor care l-au agresat pe Marian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII