Acasă Local Dolj Copii nevăzători, daţi afară din şcoală

Copii nevăzători, daţi afară din şcoală

Opt şcolari nevăzători din Dolj şi alte câteva sute din întreaga ţară au fost daţi afară de la Şcoala pentru Deficienţi de Vedere din Bucureşti, la ordinul primarului din Sectorul 2 al Capitalei, Neculai Onţanu. Acesta a motivat că nu mai poate plăti cazarea, masa, rechizitele şi hainele copiilor, deoarece Direcţiile Judeţene de Protecţie a Copilului, inclusiv cea din Dolj, nu au achitat contravaloarea acestora de opt ani. Onţanu s-a scuzat, spunând că a trimis notificări către Direcţii pentru plata a 2,8 milioane de lei pe anul 2007, acestea fiind obligate de lege, spune el, să suporte costurile de şcolarizare. Prin urmare, elevii cu deficienţe au fost trimişi acasă, după festivitatea de premiere, împreună cu familiile care i-au însoţit.
Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj, Florin Stancu, a declarat că decizia primarului din Bucureşti încalcă drepturile copiilor. „Este o măsură pripită. Ea trebuia luată în vacanţă, nu la trei zile după începerea anului şcolar. Cei opt copii din Dolj sunt toţi în familiile lor“, a declarat Stancu.
Acesta a precizat că legea prevede ca plata cheltuielilor să fie făcută din bugetul localităţii unde îşi are sediul şcoala. Legea spune că aceste costuri de şcolarizare se suportă din bugetul consiliului judeţean sau, după caz, al sectorului din Bucureşti unde îşi are sediul şcoala. „Avem copii în şapte şcoli din ţară şi nicăieri nu s-a întâmplat aşa ceva. Acum e greu să-i mutăm la alte unităţi, pentru că ei fost trimişi acolo pe baza unui certificat de orientare şcolară, care se eliberează în urma unei evaluări. Vom încerca să avem un dialog cu cei din Bucureşti, dar nu le putem plăti banii, chiar dacă îi avem, pentru că nu este legal“, a mai spus Stancu.

Exit mobile version