Peste 100 de familii ar putea fi expropriate

Autori


Peste 100 de proprietari de terenuri din localităţile Optaşi Măgura şi Sârbii Măgura din Olt ar putea fi expropriaţi de autorităţi pentru că refuză cedarea unor suprafeţe riverane râului Vedea, pentru realizarea unor investiţii publice menite să apere gospodăriile de inundaţii.

Este vorba de investiţii de milioane de lei finanţate de la bugetul de stat, care cuprind regularizarea râului Vedea pe raza mai multor localităţi afectate în anii trecuţi de inundaţii. Planul cuprinde comunele Tătuleşti, Coloneşti, Bărăşti, Optaşi Măgura şi Sârbii Măgura, situate de-a lungul cursului de apă. Lucrările, a căror valoare totală se ridică la aproape opt milioane de lei, au fost demarate şi se derulează conform planului la Tătuleşti, Coloneşti şi Bărăşti, unde oamenii au înţeles că este un interes comun să cedeze suprafeţele afectate de investiţie. Sute de localnici din Optaşi Măgura şi Sârbii Măgura se opun însă lucrărilor, unii dintre ei sperând să se îmbogăţească peste noapte după ce şi-au dat seama că investiţia statului poate reprezenta o oportunitate imobiliară. Subprefectul Virgil Panduru susţine însă că, ţinând cont că oamenii se opun unui interes public, ei ar putea fi expropriaţi de respectivele suprafeţe, conform legislaţiei.

 

Proprietarii terenurilor cer 150 euro/mp

 

Investiţia se derulează prin Direcţia Apelor Argeş – Vedea, care, văzând că oamenii se opun lucrărilor, le-a oferit acestora o taxă de despăgubire de 4 lei pentru fiecare metru pătrat cedat, ofertă refuzată categoric de mulţi localnici, care au cerut până la 150 euro/mp. „Aşa ceva nu se poate! Eu le-am cerut celor de la Ape să-mi prezinte situaţia terenurilor în cauză, cine sunt proprietarii care sunt de acord şi cine sunt cei care refuză, poziţionarea şi tot ce ţine de această situaţie. Termenul este 1 octombrie 2008. Cei care refuză ar putea fi expropriaţi în baza Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Statul alocă o grămadă de bani pentru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, de care beneficiază familiile afectate grav de furia apelor, iar ei încearcă să facă o afacere “, a declarat ieri subprefectul Virgil Panduru.


 

Noi investiţii

 

Lucrările constau, în general, în amenajarea de diguri, consolidarea malurilor, recalibrarea albiei şi ridicarea unor ziduri de beton. Potrivit unor situaţii oficiale, din cei 123 de cetăţeni din Sârbii Măgura ale căror proprietăţi urmează să fie afectate de lucrări, 114 acceptă să cedeze terenul şi numai nouă se opun, dând peste cap planurile celor de la Apele Române. Situaţia este inversă la Optaşi Măgura, unde 110 proprietari refuză să pună suprafeţele necesare la dispoziţia statului, numai 43 arătându-se deschişi la cedare. „Pentru că localnicii din Sârbii Măgura se opun, Direcţia Apelor Argeş a predat constructorului alt amplasament, unde oamenii au înţeles că investiţia este în interesul lor. La Optaşi Măgura nu s-au putut demara lucrările. Dar lucrurile nu vor rămâne aşa“, a mai spus Virgil Panduru. Cu toate că se confruntă cu sute de refuzuri, Direcţia Apelor Argeş – Vedea a transmis CN Apele Române alte fundamentări pentru noi lucrări de acest gen în valoare de cinci milioane de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 19 septembrie 2008

Actualitate

» Dascălii, dezamăgiţi de guvernanţi
» Terenul şcolilor, la mezat
» CEZ – altă placă, aceeaşi beznă
» Duelul pledoariilor s-a încheiat în procesul dintre România şi Ucraina

Local

» Scurte ştiri
» Geoană, premier de Oltenia
» Centrele de permanenţă „renasc“ greu
» Primarii, invitaţi la curăţenie
» Peste 100 de familii ar putea fi expropriate
» Şcolile nimănui
» UPSC şi Fundaţia „Aici“ pun accentul pe cultură
» Mandate prelungite pentru şefii DNA
» Moarte suspectă
» Cadavrul unei femei, descoperit în pădure
» „Impresie“ se vrea liber
» Haiduci informatici, virusaţi de poliţişti
» Scurte ştiri
» Controale în spitale
» Dezbatere istorică la Craiova

Gorj

» Traseismul politic ia avânt în Gorj
» Fometescu şi Banţa, marş pe biciclete
» Casa lui Brâncuşi, în paragină

Sport

» Scurte ştiri
» Hamilton ştie ce nu trebuie să facă
» Daniela Mincă se aşteaptă la un început greu
» România şi India, pentru un loc în Grupa Mondială
» Municipalul intră în reparaţii
» Meciuri grele pentru Chimia şi Armata
» David, suspendat fără să ştie
» Arătaţi-vă valoarea!
» Balaci: Vom învinge la Urziceni

Bani & Afaceri

» Şah-mat retrocedării şcolilor
» Queen, o afacere din impuls
» Cula Greceanu, aprig disputată

Sanatate

» Un nou dispozitiv de injectare a insulinei
» Tratament din viermi paraziţi
» Igiena dentară la şcolari
» Muştarul vine de hac bolilor

Magazin

» HOROSCOP
» Scurte stiri
» Runcu, destinaţia perfectă de weekend
» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită

Opinii

» Legea alimentelor în şcoli – Efectele

Top