Haiduci informatici, virusaţi de poliţişti

Autori


25 de craioveni au fost trimişi în judecată pentru că au înşelat pe internet zeci de persoane cu peste 480.000 de euro. Cercetările au durat patru ani, iar rechizitoriul are 140 de pagini. Acuzaţii sunt în libertate.

 

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova au pornit de la o serie de plângeri înregistrate în 2004, prin care erau sesizate înşelăciuni comise pe internet. Cercetările au scos la iveală o reţea formată din mai multe grupuri infracţionale, în fruntea cărora se aflau Claudiu D., zis „Mafiotu“, Ştefan I., zis „DLH“, Alex P., zis „Parai“, sau A.C.C, poreclit „Sânge“. Fiecare membru al reţelei, tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 30 de ani, avea un rol bine stabilit: „săgeţile“ erau cei care ridicau banii obţinuţi prin fraudele pe internet, „racolatorii“ formau segmentul de mijloc şi erau cei care transmiteau informaţiile necesare ridicării banilor de la unităţi bancare sau prin servicii gen Western Union, obţineau acte de identitate false sau racolau membri noi. Liderii se ocupau cu publicarea anunţurilor de vânzare a unor bunuri imaginare, începând cu electronice până la automobile. Maşinile erau puse la vânzare pe pagini de internet specializate în domeniu, cele mai folosite fiind şi cele mai cunoscute, www.mobile.de sau www.autoscout24.de. Altă modalitate prin care au înşelat zeci de oameni este crearea de pagini de internet de comerţ on line, cu denumiri foarte apropiate de cele consacrate. Potenţialii cumpărători primeau indicaţia să facă plăţile prin transfer în conturi bancare deschise de „săgeţi“ cu numele lor real sau cu acte de identitate false.

Potrivit concluziilor anchetatorilor, în perioada 2004-2006, această reţea a reuşit să înşele 56 de cetăţeni străini, cu peste 400.000 de euro. Cât de „prolifică“ a fost activitatea reţelei reiese dintr-o concluzie trasă în urma verificărilor: în numai şapte conturi bancare deschise la o singură instituţie financiară din România s-au făcut 684 de depuneri din străinătate, victimele reţelei fiind păgubite cu sume între 1.000 şi 10.000 de euro. Peste 223.000 de euro s-au scurs din aceste conturi în buzunarele membrilor reţelei. În urma percheziţiei informatice, poliţiştii au descoperit pe laptop-ul lui „Mafiotu“ un adevărat „manual“ de circa 200 de pagini despre înşelăciunile pe internet.

 

SC Gâşte SRL, firmă-fantomă

 

După publicarea unui anunţ fals despre vânzarea unei maşini pe o pagină de internet foarte cunoscută, cei interesaţi să cumpere erau îndrumaţi de către „haiducii cibernetici“ să trimită informaţii personale şi adresa către compania acestora. Pentru o mai mare credibilitate, compania-fantomă avea garanţii de la societăţi consacrate. Garanţii false. Anchetatorii au constatat că paginile de internet clonate au fost alt mijloc folosit. Website-urile false conţineau datele de contact ale membrilor reţelei. Compania-fantomă trimitea victimei un contract de rezervare, factura, inspecţia tehnică a maşinii, documentele acesteia, toate legalizate de un notar şi ştampilate de firma în cauză, dar toate numai falsuri. Craiovenii acuzaţi nu au fost lipsiţi de simţul umorului: o astfel de firmă imaginară s-a numit SC Gâşte SRL. După ce primeau documentele, victimele trebuia să le semneze şi să le expedieze firmei, pentru confirmare. Aceasta, chipurile, contacta o companie de transport, de asemenea fictivă, care furniza factura de transport – alt fals.


De la o bancă din România, victima primea scrisori de garanţie bancară, în cazul în care maşina vândută nu corespundea înţelegerii încheiate. După confirmarea plăţii de către bancă, maşina urma să fie expediată către destinatar, iar restul plăţii, diferenţa între preţul total şi avansul dat, urma să se realizeze după ce automobilul ar fi ajuns la destinaţie cu tot cu actele originale. Până să realizeze că este înşelat, cumpărătorul de bună credinţă făcea depuneri în contul avansului sau transportului – cam 15% din preţul maşinii din anunţ. Prin metoda aceasta, membrii reţelei au primit de la clienţii păcăliţi sume cuprinse între 500 şi 30.000 de euro. „Săgeţile“ primeau 10-15% din sume, intermediarii, 15-20%, iar diferenţa de 60-75% intra în buzunarul liderilor reţelei.

 

Acte falsificate cu poze din cimitir

 

Inspector Daniel Ciobanu din cadrul BCCO Craiova, unul dintre poliţiştii care au lucrat la acest dosar începând cu 2004, e de părere că valoarea prejudiciului comis de cei 25 de craioveni acuzaţi este mult mai mare decât suma de 480.000 de euro, ce reiese din plângerile depuse.

„Când se spune prejudiciu, se ia în calcul doar prejudiciul ce reiese din plângeri deoarece instanţa nu ia în seamă prezumţiile logice. E posibil ca acuzaţii să fi scos bani mult mai mulţi decât atât. Speţa aceasta este una dintre cele mai complicate, păgubiţii fiind din Austria, Germania sau Ungaria. Reţeaua a dovedit o mobilitate extraordinară. Membrii acesteia au lucrat pe calculatoare şi au scos bani din automate bancare din Bucureşti, Constanţa, Cluj, Piteşti sau Sibiu. Au fost multe dosare care s-au alăturat celui de bază, deschis în 2004“, a declarat inspector Ciobanu.

Poliţiştii au descoperit aproximatv 40 de acte de identitate false cu ocazia percheziţiilor, multe dintre ele fiind făcute cu ajutorul pozelor luate din cimitir şi scanate. Identificarea membrilor reţelei a fost greoaie, unul dintre motive fiind încetineala băncilor în a răspunde solicitărilor poliţiştilor şi sistemele de supraveghere de calitate slabă instalate în unele dintre acestea.

„Legea nu spune ce tehnică de supraveghere trebuie să folosească băncile. Pe de altă parte, acestea, dacă nu le este lezat prestigiul, nu au de ce să se plângă pentru că încasează comisioane la tranzacţii“, a mai spus inspector Ciobanu. Din experienţa acestuia, dosare asemănătoare se încheie de multe ori cu pedeapsă cu suspendare deoarece instanţele de judecată invocă faptul că acuzaţii nu prezintă pericol social. „Păgubiţii vor să îşi recupereze banii. Din păcate, nu sunt autorităţi interesate de recuperarea prejudiciului. Eu, personal, nu aş mai lăsa vreunul dintre ei aproape de un calculator conectat la internet“, a adăugat inspectorul BCCO. Cele 25 de persoane sunt judecate în stare de libertate. Singura măsură luată până în prezent împotriva lor a fost „recomandarea“ de a nu părăsi oraşul.Comenteaza acum

28 Comentarii

 1. anonim said:

  O alta propaganda militieneasca, de doar sunt alergeri de curand nu?

 2. bach said:

  Mafiotu (claudiu dima) merita puscaria de multa vreme. Dar era minor. E incorigibil. E un gras frustrat… arata ca un bodyguard, dar ii e frica si de umbra lui! Ciudat caracter…

 3. somebody said:

  e prea devreme..are el ceva de zis..:)) ar fi culmea sa se abtina..rotariu where are u, honey??

 4. radu said:

  Alt dosar scos la inaitare, sa vada Bucurestiul ca politisti din craiova muncesc de se spetesc .VAI VAI ce banda de mafioti!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!

 5. Al said:

  Treaba e ca infractiunile pe internet sint cel mai simplu de depistat indiferent dupa ce proxy te ascunzi. Mai ai si un cont bancar cu datele tale. Chestia e ca din delasare astia au ajuns sa creasca. Din cauza asta sufera alti romani carora li se interzice comertul electronic pe diferite site-uri. Alta concluzie socanta pentru o minte normala: paduchii astia sint incurajati ce foarte multi romani. Auzi: “haiduci”…ce e bre asa de nobil in ceea ce fac rimele astea?

 6. george said:

  anonim si radu v-ati trezit cu c u r u-n sus mah? daca dau si ei in cineva sariti de c u r ca n-au dat in cine trebuie daca nu fac nimic iar va ustura c u r u de grija politiei ca nu face nimic mai bine faceti-ne sa ne fie dor de voi.

 7. pt Al said:

  pai si haiducii ce crezi ca erau? daca nu hoti… nu mai citi DEX-ul ca e deficitar

 8. teo13.ro said:

  Eu sunt mandru de ei. Macar s-au pus capu la contributie si au stiu sa faca treaba bine… Si politia sa mai lase fazele de genu “Eu, personal, nu aş mai lăsa vreunul dintre ei aproape de un calculator conectat la internet“ si sa se apuce de cauta adevaratii infractori care dau in cap la oameni pe strada si care te taie cu sabia prin centru…

 9. sc ratze srl said:

  foarte bine le-a facut la fraieri….prostia se plateste in viata de fiecare data, si multi care posteaza pe aici pe forum o vor simti pe pielea lor vor vedea

 10. Rezel said:

  Este o rusine ptr DIICOT ca se ocupa ptr asa cazuri….de camatarie, trafic de persoane sau sechestrarea lor nu se ocupa, ii ia pe astia niste pusti si se dau mari cu ce dosar au facut ei. rusine DIICOT ptr ca dorm pe ei , si nu vad adevaratii infractori

 11. Tinu32 said:

  Politistii nu au fost in stare nici sa caluculeze suma exacta haha, si oricum aici nu vad decat prostia celor din strainatate, abuz de incredere numai ca sa folosit internetu pentru a se realiza comunitaia. mai invatati domnilor politisti

 12. COSMA said:

  Bravo lor!
  Astia da copii destepti! Foarte bine le-au facut fraierilor! De ce sa fie judecati? Ca au inselat niste fraieri care si ei la randul lor au vrut sa insele…Da sa insele, caci daca nu aveau aceste ganduri cumparaiu civilzat ca tot omul autoturisme de la dealer, mdar au vrut ieftin si fara taxa…. Rusine politiei ca nu se leaga de cine trebuie. Hotii care ne fura pe noi pe romani sunt liberi si nu-i vede nimeni. RUSINE!

 13. Hmm said:

  De toata jena .. ii baga pe astia la parnaie .. ca camatari si pesti mari sburda pe strada cu BMW-urile .. de toata jena

 14. un oarecare said:

  @Ginel. si eu am cautat o masina parca pe mobile.de si am trecut prin exact aceeasi poveste ca si tine :)) mailu de la care scria tipul era [email protected] desi din start mi s-a parut facatura am continuat sa comunic cu el prin email putin… ca sa vad ce ii mai da prin cap sa minta 🙂

 15. FBI said:

  mare iti este gradina DOAMNE !!

  In loc sa se bucure ca cineva aduce bani multi in tara ei vor sa ii bage la puscarie .
  Aici este vorba de invidie !

  Politia munceste pe 20-30-50milioane/Lun a .
  Se oftica ca “hackerii,carderii, krackerii” castiga cam de 100 ori mai mult/luna.
  Desi ar trebui sa fie multumiti, pentru ca acesti asa zisi hackeri le baga banii , salariul in buzunar.
  In Italia faci cel mult 4-5luni de puscarie daca ai un avocat bun , aici iti da 6/10 ani de puscarie , si daca omori pe cineva scapi de puscarie cu cel mult 100.000 euro .
  La moarte cu invidia !!!!
  Nu zic nici bravo acestor hackeri pt ca nu au minte deloc.
  Faci 100.000 euro azi si apari cu BMW M6 NOU sau ceva de genu… ar trebui sa stati pe burta sau sa va deschideti o firma legal si atunci o sa fiti “NO NAME” pentru EI.
  Deci cand faceti ce faceti , ganditi inainte sa va afirmati!
  Oricum , orice ar face Politia , nu o sa dispara dupa piata acesti hackeri, din cauza POLITIEI , din cauza GUVERNULUI , din cauza ROMANIEI.
  NU stiu sa ii pretuiasca.
  La Multi Ani ! 🙂

 16. CIA said:

  din cauza asta nu-i baga la mititica ptr ca ei aduc bani multi in tara.ii vor tine o luna doua in arest apoi sunt liberi.retelele astea mari fac fraude de milioane de euro, si din banii astia fiecare isi ia partea politisti, procurori, judecatori, parlamentari, etc toata lumea e multumita, bancile isi au partea lor din comisioane, majoritatea banilor sunt cheltuiti de “haiduci” pe masini, etc si in felul asta bani se intorc in tarile de unde au plecat…dar in buzunarele celor desteptii…fraierii nu au ce sa faca cu ei, unii chiar nu se simt bine cu bani.daca toti ar sti sa faca bani s-ar ajunge la anarhie.asa ca fraierii trebuie sa-i piarda ca sa ajunga la smekeri

 17. Achi said:

  Nu spun ca este bine asa, dar ganditi-va ca este vorba de niste copii. Acesti copii sunt poate niste mici genii care ar trebui chiar exploatate. Sunt n salariati care habar nu au sa deschida un calculator, ce sa mai vb de lucrat la el si castiga bani cu sacul …a sunt sefi sau au functii politice… Pe acesti copii ar trebui sa-i foloseasca statul, a le exploateze… inteligenta , nu sa tina toti burtosii si betivanii in fel de fel de functii si sa duca tara de rapa.

 18. nikol said:

  pt Ginel; mai vrei audi ca am eu unul de vanzare si este pe bune nu teapa

 19. q_sharky said:

  Pt. fbi si cia: Ba cacaciosilor vorbiti prostii…de aia nu ne mai lasa astia sa cumparam nici macar cafea din afara,cand vad ca platesti din romanica…vai mama voastra de orfani oropsiti de soarta…si pt ****u ala de mafiou´(ar vrea el!!!),sa nu uite cand unbla cu electrosocu´in b uzunar,de frica sa nu-l cordesc in klass…asa mARE mafiot….

 20. pt 25 said:

  ia dispera freiere ca nu poti sa cumperi cafea, o cumpar si pe mata…cu 10 euro

 21. prostul said:

  E frumos sa vezi pe internet postate comentarii colorate deoarece aici ,se vede fiecare cîti ani a fost în clasa 1 si cei 6-7 ani de acasă ,dar in special din ce familie sînt fiecare.Ex.orcine este pus la colt de orce exprimare de siguranta statului si chiar international.Oare chiar sîntem de capul nostru sa ne nu fim fara ferestre si să nu auda vecinii ori comentam din alte planete? E liberate pînă la usa penetenciarului.

 22. andreea said:

  are cineva idee daca maine este deschis magazinul ALB SI Negru ? va multumesc

 23. pt.27 said:

  foarte inspirat si in concordanta cu realitatea nick-name-ul cu care ai decis sa postezi!

 24. teo13.ro said:

  GIGELE, cand o sa fi si tu in stare sa faci ce fac baietii aia, atunci sa mai ai tupeul sa mai dai drumul la un PC si sa te apuci sa comentezi articolele din ziare. Eu am zis ca sunt mandru de ei, nu ca as face ca ei si nici ca e bine ce au facut. Da, sunt hoti, dar sunt destepti, nu fug in Italia sa dea in cap la lume pe strazi. Iar tu nu te mai da destept pe aici zicand ca toti suntem niste “neica-nimeni” si tu esti cine stie ce vedeta. Iar apropos de “neica Teo care are 13 ani”, nu stiu de ce crezi tu ca as avea 13 ani. Daca as fi scris teo 100, ar fi insemnat ca am 100 de ani? Se vede ca ai un mod de gandire foarte avanasat si o deductie foarte complexa…
  Ti-am mai zis, fa o scoala , doua, mai invata ce e ala un calculator si dupaia vino pe aici sa postezi. OK?

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 19 septembrie 2008

Actualitate

» Dascălii, dezamăgiţi de guvernanţi
» Terenul şcolilor, la mezat
» CEZ – altă placă, aceeaşi beznă
» Duelul pledoariilor s-a încheiat în procesul dintre România şi Ucraina

Local

» Scurte ştiri
» Geoană, premier de Oltenia
» Centrele de permanenţă „renasc“ greu
» Primarii, invitaţi la curăţenie
» Peste 100 de familii ar putea fi expropriate
» Şcolile nimănui
» UPSC şi Fundaţia „Aici“ pun accentul pe cultură
» Mandate prelungite pentru şefii DNA
» Moarte suspectă
» Cadavrul unei femei, descoperit în pădure
» „Impresie“ se vrea liber
» Haiduci informatici, virusaţi de poliţişti
» Scurte ştiri
» Controale în spitale
» Dezbatere istorică la Craiova

Gorj

» Traseismul politic ia avânt în Gorj
» Fometescu şi Banţa, marş pe biciclete
» Casa lui Brâncuşi, în paragină

Sport

» Scurte ştiri
» Hamilton ştie ce nu trebuie să facă
» Daniela Mincă se aşteaptă la un început greu
» România şi India, pentru un loc în Grupa Mondială
» Municipalul intră în reparaţii
» Meciuri grele pentru Chimia şi Armata
» David, suspendat fără să ştie
» Arătaţi-vă valoarea!
» Balaci: Vom învinge la Urziceni

Bani & Afaceri

» Şah-mat retrocedării şcolilor
» Queen, o afacere din impuls
» Cula Greceanu, aprig disputată

Sanatate

» Un nou dispozitiv de injectare a insulinei
» Tratament din viermi paraziţi
» Igiena dentară la şcolari
» Muştarul vine de hac bolilor

Magazin

» HOROSCOP
» Scurte stiri
» Runcu, destinaţia perfectă de weekend
» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită

Opinii

» Legea alimentelor în şcoli – Efectele

Top