Acasă Local Elevii craioveni, sfătuiţi să renunţe la fast-food

Elevii craioveni, sfătuiţi să renunţe la fast-food

Atenţie la chips-uri, alimente de tip fast-food şi sucuri îmbuteliate! Acesta a fost sfatul dat elevilor de reprezentanţii OJPC Dolj, care au încercat să-i convingă pe micuţi de importanţa unei alimentaţii sănătoase.

 

Reprezentanţii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj s-au întâlnit ieri cu peste 100 de elevi ai Şcolii nr. 2 „Traian“ din Craiova. „Această întâlnire are rolul de a informa şi de a îndruma paşii tinerilor consumatori în achiziţionarea produselor din magazinele din incinta şcolii şi nu numai“, a declarat Ilie Roşoga, inspector principal OJPC Dolj, care a explicat că acţiunea face parte din proiectul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului – ANCP Junior, ce presupune educarea tânărului consumator.

 

Atenţie la ambalaj!

 

Ilie Roşoga le-a explicat micuţilor că trebuie să evite cumpărarea produselor neambalate, a celor neetichetate şi a celor ambalate, dar pe care nu se precizează termenul de valabilitate sau a căror dată de valabilitate este depăşită. În plus, este strict interzisă achiziţionarea produselor alimentare de la vânzătorii ambulanţi.

Elevilor li s-a vorbit şi despre importanţa consumării unor produse sănătoase. Potrivit lui Ilie Roşoga, la nivel naţional există discuţii ca programul „Cornul şi laptele“ să fie modificat, astfel încât copiii să primească şi fructe sau miere în pauza de masă.

 

Sport, mâncare sănătoasă şi băuturi naturale

 

Micii consumatori au fost sfătuiţi să facă mai mult sport. „Educaţia fizică vă ajută foarte mult să vă menţineţi sănătoşi. Cu cât faceţi mai mult sport, cu atât grăsimile se vor topi mai repede“, a atras atenţia Doina Bîrsoghe, inspector principal OJPC Dolj, care i-a sfătuit pe copii să consume mai degrabă un suc natural decât o băutură carbogazoasă. Pentru a vedea efectul nociv al băuturilor carbogazoase, micuţii au fost sfătuiţi să facă un experiment: să introducă într-un pahar din băutura respectivă două bucăţele de carne crudă, pe care să le lase acolo până a doua zi.

 

Rolul părinţilor, decisiv

 

Totuşi, pentru a-i obişnui pe copii să mănânce sănătos, e nevoie şi de sprijinul părinţilor. În acest sens, învăţătorii au făcut deja un prim pas. „Nu le permit să mănânce decât sandvişuri aduse de acasă, fructe şi să bea apă plată. Nici eu nu mănânc altceva“, a spus Magda Ciupitu, învăţătoare la clasa a IV-a a şcolii vizitate ieri de inspectorii OJPC Dolj. Aceasta a explicat că decizia a fost luată de comun acord cu părinţii, care au o mare contribuţie la respectarea acestor reguli.

De altfel, implicarea lor în acest proces este decisivă, mai ales că, potrivit lui Dumitru Cotoi, directorul Şcolii „Traian“ din Craiova, odată cu excluderea din magazinele din incinta unităţilor de învăţămînt a anumitor produse alimentare, elevii ar putea fi tentaţi să plece din şcoală pentru a şi le achiziţiona.

Exit mobile version