8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStatul s-a săturat să suporte daunele

Statul s-a săturat să suporte daunele

Ministerul Agriculturii intenţionează să modifice Legea nr. 381/2002, privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale, astfel încât pentru culturile asigurate statul să nu mai suporte întreaga sumă pentru suprafeţele compromise.

 

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a afirmat că legea trebuie modificată, astfel încât răspunderea să fie împărţită între asigurator, producătorii agricoli, nu să revină în întregime statului. „Lăsând totul în seama statului, nu putem găsi banii pentru despăgubiri“, a precizat Gheorghe Albu.

Acesta a spus că altă modificare adusă legii va fi aceea de „despăgubire a arendei sau a concesiunii“, prin care se cere majorarea sumei acordate ca despăgubire cu cea care ar fi trebuit plătită de arendaş arendatorului.

Potrivit lui Albu, arendaşul care are afectată o cultură însămânţată pe un teren concesionat, va primi despăgubire şi pentru cheltuielile generate de plata arendei.

Adrian Rădulescu, director de cabinet în cadrul MADR, spune că suma acordată ca despăgubire va lua în considerare şi cheltuiala cu arenda, urmând astfel să fie majorată şi stabilită prin hotărâre de guvern.

„Vrem să modificăm legea în maximum două-trei săptămâni pentru că e o lege în care te asiguri la o societate de asigurări, dar statul este nevoit să plătească daunele“, a adăugat reprezentantul MADR.

Pentru acordarea despăgubirii, condiţia pusă de societatea de asigurări este aceea ca respectiva cultură să fie afectată în proporţie de 30%.

Prin modificarea legii, va fi completă şi lista factorilor de risc prevăzuţi pentru despăgubirea asiguraţilor.

În ceea ce priveşte decretarea stării de calamitate generată de secetă, reprezentantul MADR spune că şansele ca agricultorii să fie despăgubiţi sunt minime.

Albu a spus că seceta influenţează şi culturile de toamnă, iar însămânţarea rapiţei este total compromisă în Dobrogea, sudul Moldovei şi Banat. Acesta a mai afirmat că, tot din cauza secetei, producţia de floarea-soarelui de anul acesta va fi cu până la 30% mai mică decât în 2007.

Pe de altă parte, Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România, a declarat că aproximativ 20 de judeţe sunt afectate parţial sau total de secetă.

„Producţia de floarea-soarelui va fi cu 60% mai mică faţă de anul trecut, cu cantităţi sub 1.000 de kilograme la hectar, iar cea de soia este compromisă total“, susţine Marcel Cucu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU