Acasă Local Scurte stiri

Scurte stiri

Textile şi ceramică la Muzeul de Artă

Porţile Palatului „Jean Mihail“ s-au deschis joi după-amiază, la ora 17.00, pentru a găzdui vernisajul unei expoziţii de artă decorativă. Lucrările celor 28 de artişti – produse textile şi artă ceramică, au poposit în Cetatea Banilor graţie organizatorilor evenimentului, Muzeul de Artă Craiova şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Cluj-Napoca. Vernisajul s-a bucurat şi de participarea artiştilor plastici Crăciun Zoiţa, Adriana Dobra, Elena Amariei şi Cioti Iordanka.

Mirela MARINESCU

„SoNoRo – Interferenţe 2008“, la Filarmonica „Oltenia“

Fundaţia pentru poezie „Mircea Dinescu“ şi Asociaţia Sonoro sunt pentru a doua oară în acest an organizatorii concertului „SoNoRo – Interferenţe 2008“, care va fi găzduit mâine, ora 18.00, în sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia“.

Interpreţii – Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă), Daria Zappa (vioară), Bernhard Naoki Hedenborg (violoncel) – şi bursierii „SoNoRo – Interferenţe 2008“: Ioan Dragoş Dimitriu, Dan Mărgineanu, Mihai Ritivoiu (pian), Radu Dunca, Alina Petrescu (vioară), Maria Luiza Antonescu, Ioana Cristiana Gavrilă (violă), Ştefan Cazacu, Ştefan Gheorghe (violoncel) vor interpreta lucrări de W. A. Mozart – „Cvintet de coarde în Do major, KV 515“, D. Şostakovici – „Cvintet cu pian în Sol minor, op. 57“, F. Schubert – „Fantezia în Fa minor la patru mâini, D. 940“, R. Schumann – „Cvartet cu pian în Mi bemol major, op. 47“. În sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia“, „SoNoRo – Interferenţe 2008“ a mai prezentat un concert de succes, pe 13 aprilie.

Mirela MARINESCU

Doina Ruşti îşi prezintă noul roman
în capitala Austriei

Doina Ruşti îşi va lansa pe 25 septembrie, la Viena, ultimul roman, „Fantoma din moară“, iar actriţa austriacă Brigitta Furgler va citi un fragment din carte în limba germană, anunţă Editura Polirom, care a publicat romanul. Evenimentul face parte din programul „Wien liest Rumaenien/Viena citeşte România“, dedicat prozatorilor români contemporani, organizat de Institutul Cultural Român din Viena şi de Societatea Austriacă pentru Literatură, în colaborare cu Editura Polirom. Pentru 2008, programul şi-a propus să promoveze proza feminină românească. Lunar, un autor este invitat la Viena pentru a fi prezentat publicului german şi a susţine lecturi publice. Organizatorii vizează, în principal, un public specializat – editori, agenţi literari, jurnalişti din departamentele culturale ale instituţiilor de presă austriece, medii universitare, oameni de cultură. Romanul „Fantoma din moară“ este cel de-al doilea volum al Doinei Ruşti care apare în colecţia „Ego. Proză“ a editurii Polirom, după romanul „Zogru“, în 2006, tradus de curând în bulgară la Editura Balkani, din Sofia.

NewsIn

Festivalul Internaţional de Film
de la Roma, a treia ediţie

Filmul „L’uomo che ama“, al doilea lungmetraj al Mariei Sole Tognazzi, cu Monica Belluci, va deschide cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma, desfăşurat în perioada 22-31 octombrie, relatează AFP. Unul dintre filmele cele mai aşteptate este pelicula „The Duchess“, în care actriţa britanică Keira Knightley o interpretează pe ducesa Georgiana de Devonshire. Aristocrata care a trăit cu 200 de ani înaintea regretatei Diana a fost faimoasă pentru eleganţa sa, dar şi pentru viaţa socială şi personală extravagantă. Filmul, în regia lui Saul Dibb, îl mai are în distribuţie pe Ralph Fiennes, în rolul ducelui de Devonshire.

Festivalul de la Roma a reuşit să se impună în numai două ediţii printre marile festivaluri internaţionale, prin proiecţia a peste 100 de filme şi prezenţa a numeroase celebrităţi. La ediţia de anul trecut, au fost vândute 110.000 de bilete, dintre care peste jumătate publicului larg.

NewsIn

„Epoca de aur pentru copii“,
la Stockholm

Expoziţia „Epoca de aur pentru copii“ a artistului Ştefan Constantinescu, care ilustrează ultimii 20 de ani ai regimului comunist în România, va fi vernisată la Centrul de Artă Botkyrka din Stockholm mâine, potrivit unui comunicat ICR.

Evenimentul va fi urmat de vernisajul expoziţiei „Arhiva durerii“, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, unde vor putea fi văzute mai multe lucrări din tinereţe ale artistului Ştefan Constantinescu. Expoziţia include proiectul „Dacia 1300 – Generaţia mea“ (video şi carte, 2003), precum şi două lucrări expuse pentru prima dată în Suedia: „Baronul – 22.02.2002“ (video, 2002) şi „Arhiva durerii“ (video şi carte, 2000). Construită pe momente din istoria personală a artistului şi din memoria colectivă, „Epoca de aur pentru copii“ relatează o poveste care începe în 1968 şi se încheie cu revoluţia din 1989. Proiectul cuprinde o instalaţie şi o carte pop-up publicată de Institutul Cultural Român de la Stockholm, Pionier Press şi Labyrint Press, editura pentru cărţi de artist a Centrului de Artă Botkyrka.

NewsIn

„Trăieşte“, la Bruxelles

Un festival european de muzică, film şi literatură va avea loc, vineri şi sâmbătă, la Bruxelles. În cadrul evenimentului va rula şi pelicula «Trăieşte» a regizorului francez originar din România Radu Mihăileanu.

Publicul va avea parte în cele două zile, de concerte, filme şi dezbateri, care vor reflecta diversitatea culturală a ţărilor europene. Sâmbătă, de dimineaţă până seara, ambasadorii Anului European al Dialogului Intercultural vor conduce workshopuri pe tema diversităţii culturale.

Anul European al Dialogului Intercultural a fost stabilit de Parlamentul European pentru a reflecta importanţa dialogului între culturi, precum şi a diversităţii culturale.

 

Lucrează în presa scrisă din 2002, dar în facultate a cochetat şi cu televiziunea și radioul. Consideră că munca în televiziune este un proces de perfecţionare atât profesională, cât şi a personalităţii.
Exit mobile version