Acasă Local Gorj Scurte stiri

Scurte stiri

Grădiniţe suprapopulate

În judeţul Gorj, există 367 de grădiniţe, iar numărul preşcolarilor depăşeşte 12.160. „Şi anul acesta vom funcţiona peste capacitate. Unii părinţi îşi duc copiii la cele particulare, chiar dacă trebuie să achite nişte taxe. La Rovinari se va da în folosinţă o grădiniţă nouă“, a precizat Victoria Vladu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Gorj. Ermina Frunzaru, de la ISJ, a declarat că în judeţ există cinci grădiniţe particulare, patru în Târgu Jiu şi una la Motru, toate locurile fiind ocupate. Criza locurilor din grădiniţe este departe de a fi rezolvată, în multe localităţi din judeţ există clase unde învaţă chiar şi 35 de copii, cu zece peste numărul admis. „În mediul rural, avem clase cu şase-şapte preşcolari. Probleme sunt în mediul urban, unde grădiniţele sunt ocupate la capacitate maximă“, a spus Ermina Frunzaru. Până la sfârşitul anului, în Târgu Jiu vor fi date în folosinţă două grădiniţe.

Mihaela FLOROIU

 

Agrostar cere ieftinirea pâinii

Reprezentanţii Federaţiei Agrostar cer reducerea preţului pâinii cu 30%, ca urmare a producţiei mari de grâu şi a costului scăzut al acestuia, de 0,34-0,50 lei pe kilogram.

Secretarul general al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe, Agrostar, Tudor Dorobanţu, a declarat, pentru NewsIn, că grâul obţinut este bun pentru panificaţie, iar preţul pâinii ar trebui să scadă. „Preţul pâinii este la fel ca atunci când grâul era cumpărat din import cu 0,8 lei pe kilogram, în timp ce noi îl vindem cu până la 0,5 lei pe kilogram“, susţine Dorobanţu.

El a explicat că agenţii economici din industria de panificaţie susţin că grâul este de proastă calitate pentru a justifica preţul ridicat al pâinii.

Ministerul Agriculturii a anunţat miercuri că producţia de grâu şi secară a României s-a ridicat anul acesta la 7.754.927 de tone, cu peste 2,5 ori mai mult decât anul trecut.

Adrian DINU

 

IMM-urile nu sunt interesate de banii comunitari

România va absorbi, în 2008, doar 60% din fondurile comunitare de peste un miliard de euro destinate creşterii competitivităţii economice, a declarat ieri ministrul pentru IMM-uri, Ovidiu Ion Silaghi.

„În acest an s-au depus foarte multe proiecte, încât speram că vom intra şi în sumele alocate pentru 2009, însă după verificarea lor am constatat că doar 60% din banii pentru acest an vor fi absorbiţi“, a spus ministrul în cadrul evenimentului „Energii curate pentru o dezvoltare durabilă“. Programul Operaţional Sectorial (POS) – „Creşterea Competitivităţii Economice“, lansat în luna martie, vizează mai ales companiile din sectorul privat, în special IMM-urile, care pot beneficia de până la 90% din fondurile alocate. Peste un miliard de euro sunt oferiţi de UE pentru a fi investiţi în creşterea competitivităţii firmelor mici şi mijlocii din România, inclusiv prin crearea de noi unităţi de producţie.

Obiectivul acestui program este creşterea, până în 2015, a productivităţii companiilor româneşti, cu o medie anuală de circa 5,5%, pentru reducerea decalajelor faţă de productivitatea medie a UE.

Adrian DINU

Exit mobile version