8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJustiţia comercială, lăudată pentru eficienţă

Justiţia comercială, lăudată pentru eficienţă

România este pe locul patru în topul primelor zece state care au aplicat reforme pentru creşterea eficienţei tribunalelor în rezolvarea unor dispute comerciale în ultimul an, după Mozambic, Macedonia şi Bulgaria, arată un raport al Băncii Mondiale. „România a simplificat punerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti prin eliminarea ordinului de împuternicire şi permiţând ataşarea bilanţului de credite. Reforma a redus intervalul de care este nevoie pentru aplicarea sentinţei cu o lună, de la 120 de zile la 95“, se precizează în raportul „Doing Business 2009“, citat de NewsIn.

În clasamentul principalilor reformatori, România este urmată de Armenia, China, Bhutan, Belgia, Azerbaidjan şi Portugalia. „Eficienţa sistemului juridic în rezolvarea unei dispute comerciale, măsurată prin timpul, costurile şi procedurile de care este nevoie pentru validarea unui contract în tribunal“, este unul dintre indicatorii după care Banca Mondială evaluează condiţiile create de un stat pentru dezvoltarea afacerilor. După acest criteriu, România este pe locul 31 din 181 de state evaluate.

 

Locul 12 în lume ca uşurinţă în acordarea creditelor

 

Raportul anual „Doing Business“ analizează cadrul pentru dezvoltarea afacerilor, printr-o serie de zece indicatori, care măsoară cât este de uşor să porneşti sau să închizi o afacere, să plăteşte taxe, să angajezi oameni sau felul în care statul îi protejează pe investitori.

România ocupă locuri mai bune, în primul sfert al clasamentului, la capitole precum uşurinţa în contractarea unui credit (12), demararea unei afaceri (26), eficienţa juridică în soluţionarea litigiilor comerciale (31), protejarea investitorilor (38) şi comerţul peste graniţe (40).

Cea mai joasă poziţie – 146 – este ocupată de România la capitolul de plată a taxelor. La capitolele rămase, România se plasează aproape sau dincolo de jumătatea clasamentului: locul 85 pentru condiţiile de închidere a unei afaceri, 88 – pentru obţinerea licenţelor de construcţie, 114 – pentru înregistrarea proprietăţii şi 143 – pentru condiţiile de angajare a salariaţilor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU