17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDatornicii din 1 Mai, primii executaţi

Datornicii din 1 Mai, primii executaţi

Şase asociaţii de proprietari din Craiova intră de astăzi în focul executărilor silite pentru debitele restante la Termoficare. Recuperatorii au de încasat 7,5 milioane de lei în prima etapă.

Aşa cum am promis în articolul de ieri, suntem în măsură să furnizăm lista asociaţiilor de proprietari din Craiova care vor fi executate silit pentru recuperarea datoriilor pe care le au către Regia de Termoficare. Acestea sunt: Asociaţiile nr. 7,9 şi 14 din cartierul 1 Mai, Asociaţia nr. 24 Craioviţa Nouă, Asociaţia nr. 19 Calea Bucureşti şi Asociaţia nr. 1 Siloz.

„Sunt primele asociaţii care vor fi executate silit din cauza datoriilor. Am ales să începem cu ele, pentru că au debitele cele mai mari. Spre exemplu, numai Asociaţia nr. 14 din 1 Mai are datorii de 3,3 milioane de lei, din cele 7,5 milioane pe care le vom recupera în prima fază“, a declarat Tatian Tudorache, directorul general al Regiei de Termoficare Craiova. Firma căreia regia a încredinţat recuperarea creanţelor este „Urban şi Asociaţii“, care va încasa un comision de 5% din sumele pe care le va recupera (din totalul de peste 25 de milioane de euro reprezentând restanţele craiovenilor). Dacă va recupera toate sumele restante, societatea va băga în buzunar 1,25 milioane de euro. După spusele reprezentanţilor firmei, se va apela la ajutorul asociaţiilor de proprietari, care vor cesiona creanţele pe care le au de încasat de la proprietarii individuali. Este legal acest lucru? Este, susţin reprezentanţii primăriei, dar deocamdată se pot cesiona doar creanţele certe, consfinţite de o autoritate judecătorească. „Legea privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari (nr. 230/2007) spune că, dacă datoriile nu sunt plătite trei luni consecutiv, asociaţia poate acţiona în judecată proprietarul pentru recuperarea creanţelor. La această oră, sunt mii de procese câştigate definitiv şi irevocabil de asociaţii. Aceste creanţe dovedite certe pot fi cesionate către firma de avocatură, pentru a fi învestite cu titlu executoriu“, a precizat Marian Giubelan, şeful Serviciului de coordonare a asociaţiilor de proprietari din cadrul Primăriei Craiova.

 

Debitorii pot rămâne fără maşini şi apartamente

 

Potrivit lui Giubelan, recuperatorii pot da în judecată direct consumatorii, dar cum ei reprezintă Termoficarea, iar furnizorul de agent termic nu are contract direct cu utilizatorii finali, rezultatul acţiunii în instanţă este incert. Pentru a cesiona creanţele, preşedintele nu este obligat să consulte adunarea generală a proprietarilor. Aşa cum am mai spus, este posibil ca decizia de cesionare să provoace scandaluri.

„S-a mai întâmplat. În unele cazuri, proprietarii daţi în judecată de preşedinţi în calitate de reprezentanţi ai asociaţiei au fost ţintele unor puciuri. Cetăţenii deranjaţi au încercat să convoace adunările generale pentru înlocuirea preşedinţilor cu unii mai «înţelegători», poate ei înşişi cu debite restante“, a mai spus Marian Giubelan. Din momentul în care „Urban şi Asociaţii“ vor trece la treabă, proprietarii debitori se pot trezi fără bani în conturile bancare, maşini sau chiar fără apartamente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII