Băsescu – preşedinte, Geoană – premier

Autori


Potrivit unui studiu realizat de ATLE (Asociaţia Pentru Transparenţă şi Libertatea de Expresie), pe primul loc în topul preferinţelor românilor pentru postul de premier este liderul PSD, Mircea Geoană, cu 19,8%, în timp ce actualul şef al statului, Traian Băsescu, conduce detaşat topul prezidenţiabililor cu 39% dintre opţiuni.

În ceea ce priveşte topul încrederii în politicieni, sondajul nu prezintă multe modificări faţă de sondajul din luna iunie, cu excepţia trecerii lui Sorin Oprescu pe locul 2. Pe primul loc se situează preşedintele Traian Băsescu, cu 44% încredere. Urmează Sorin Oprescu (38%), Mircea Geoană (35%), Liviu Negoiţă şi Theodor Stolojan, fiecare cu 34%.

Pe ultimul loc al topului se plasează Elena Udrea cu doar 5% încredere multă şi foarte multă în capacitatea de a-şi asuma acum sau pe viitor roluri importante în conducerea ţării.

În legătură cu formulele guvernamentale de coaliţii preferate, considerate competente pentru a conduce România, nu se detaşează o formulă anume. Cei mai mulţi dintre respondenţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Dintre cei care răspund, pe locul 1 se situează formula de coaliţie PSD – PNL cu 21,2% dintre opţiuni favorabile, urmată de formula PSD – PD-L cu 20,8% şi formula PNL – PD-L cu 16%.

Totodată, raportul realizat de ATLE mai arată că, în acest moment, toate cele trei mari partide sunt considerate ca având şanse mari să facă parte din următorul guvern. Cel mai bine se situează însă PSD, văzut de 33% dintre respondenţi drept un partid care va face parte în mod sigur din următorul guvern.

Urmează PNL şi PD-L, văzute de 26% dintre respondenţi drept partide care vor face parte din viitorul guvern. UDMR, un partid prezent în mod tradiţional în formulele de guvernare din ultimele cicluri, este văzut de 9% dintre respondenţi ca un posibil partid de guvernare. Topul premierilor favoriţi este strâns, astfel încât pe primul loc se situează Mircea Geoană, cu 19,8%, urmat de Theodor Stolojan, cu 18,4% şi Călin Popescu Tăriceanu, cu 8,5%.

 

Parlamentul şi guvernul, codaşele topului încrederii

 


În ceea ce priveşte percepţia asupra calităţii vieţii după alegerile din noiembrie, sondajul indică o doză moderată de optimism cu privire la modul în care se va schimba viaţa după alegerile parlamentare din toamnă. 40,5% sunt optimişti, în timp ce 20% sunt pesimişti. Cei 33,5% care consideră că viaţa va fi la fel pot fi integraţi tot la categoria pesimişti. Indicatorul sugerează un grad scăzut de încredere a populaţiei cu privire la influenţa alegerilor asupra vieţii cotidiene. Opiniile populaţiei cu privire la eliminarea sau menţinerea imunităţii demnitarilor sunt foarte clare. O majoritate netă de aproape 90% apreciază că imunitatea demnitarilor trebuie eliminată din cauză că provoacă o situaţie de inegalitate între cetăţeni.

Doar 9,3% susţin menţinerea imunităţii pentru a se evita cazurile de hărţuire artificială în Justiţie. Clasamentul încrederii în instituţii indică o detaşare a Bisericii cu 68% dintre respondenţi, care declară că au încredere multă şi foarte multă. În clasamentul instituţiilor urmează Armata, în creştere cu 7 procente (57%) faţă de sondajul din luna iunie (probabil şi pe fondul conflictelor din Caucaz) şi primăria, într-o uşoară scădere (53,2%). Cele mai scăzute niveluri de încredere le înregistrează parlamentul (14%) şi guvernul (18%).

 

Interviuri realizate în 40 de judeţe

 

Studiul a fost realizat în perioada 25 august – 5 septembrie 2008 în cadrul programului de cercetări sociologice ATLE – Barometrul Politic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eşantionului a fost de 1.180 de persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta mai mare de 18 ani.

Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute este de ± 3%, pentru un grad de încredere de 95%. Interviurile au fost realizate în 40 de judeţe şi în municipiul Bucureşti. ATLE a realizat în cursul anului 2005 o serie de rapoarte de monitorizare dintre care amintim: „Politicienii şi corupţia“ şi „Presa despre politicieni“.

Începând cu luna martie 2006, ATLE a iniţiat programul de cercetări sociologice lunare Barometrul politic. ATLE a realizat estimări exit-poll pentru alegerile europene din 2007, respectiv alegerile locale (Bucureşti) din 2008.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. zaharia said:

    O luam de la-nceput asa cum a fost cu tariceanu,voteaza ca se stie unde se va ajunge.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 11 septembrie 2008

Local

» Cimitir în flăcări
» Cererile pentru ajutorul de încălzire se iau de la Distrigaz
» Liceu neacreditat la Petroşani
» Cildro Mobilă va fi vândută
» 40.000 de zile de concedii medicale la CE Rovinari
» Băsescu – preşedinte, Geoană – premier
» Justiţia comercială, lăudată pentru eficienţă
» Moţiune pe agricultură
» Polivalenta, pălărie nouă
» Datornicii din 1 Mai, primii executaţi
» Şedinţă extraordinară pentru deblocarea activităţii CJ
» UE investeşte încă nouă milioane de lei pentru beneficiarii PNDR
» Interes pentru cultură şi sport, la Ipoteşti
» Ajutor pentru 95 de localităţi
» Noul laborator al DSVSA, aproape gata

Gorj

» Primarii, instruiţi de DSV
» Sute de inspecţii fiscale
» Avocaţii-mediatori vor mai puţine procese
» Elevi cu sănătatea în piuneze

Sport

» FC Drobeta, victorie cu rezervele
» CSM Vâlcea a câştigat clar la Caracal
» Pandurii, mai buni decât o arată clasamentul
» Costea a fost la un pas de excluderea din lot
» Gică Popescu crede că Ştiinţa va învinge pe FC Timişoara
» Robbie Keane a fost jefuit
» Domenech: Ziariştii mă vor decapitat
» Benitez l-a faultat pe Hyypia
» Primă fabuloasă pentru galactici
» Tricolorii mici se consideră vinovaţi
» CFR Cluj a scăpat de Essien
» Săndoi: Este posibil să fiu demis
» Tineret, ruşinea ţării
» Marius Toma, pe jumătate mulţumit
» Popa Seviştean, propus pentru a conduce CNOE
» Sorana, în actul secund la Atena
» Tomas Ryde a declinat oferta FRH

Bani & Afaceri

» Cehii aterizează în octombrie la Craiova
» Producţie dublă de grâu
» Guvernul a aprobat creşterea salariului minim
» Adio, speculaţii imobiliare!
» Încă un ajutor de stat suspect
» Distribuitorii de gaze vor majorarea tarifelor cu 10%
» România, campioana taxelor

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită

Opinii

» Dacia invadează Germania

Top