3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAvocaţii-mediatori vor mai puţine procese

Avocaţii-mediatori vor mai puţine procese

Autorităţile din Gorj au participat la o dezbatere care a avut ca temă rolul avocatului-mediator în cadrul comunităţii, în vederea scăderii numărului de litigii aflate pe rolul instanţelor de judecată. 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj (IPJ) a organizat ieri dezbaterea cu tema „Medierea în comunitate“, în care s-a pus accent pe rolul mediatorului în gestionarea conflictelor juridice.
Între participanţi s-au aflat avocaţi-mediatori din Gorj, reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţ, precum şi şefi de instituţii publice descentralizate.
„Având drept scop consolidarea unui sistem judiciar durabil şi independent, manifestarea a vizat dezbaterea conceptului de mediere, modalităţile de promovare a acestui concept şi, nu în ultimul rând, rolul pe care şi-l poate asuma poliţia în utilizarea şi cunoaşterea metodelor alternative de rezolvare a conflictelor. Această soluţionare bazată pe dorinţa exclusivă şi suverană a părţilor aflate în conflict nu ar putea fi posibilă fără mediatori, care au un rol deosebit de important, acela de a comunica permanent cu părţile pentru a ajuta la eliminarea conflictului juridic, contribuind astfel la buna înfăptuire a actului de justiţie“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Ionuţ Daniel Tică.

11 mediatori

În prezent, în judeţul Gorj există 11 mediatori autorizaţi, membri ai Baroului Judeţean, precum şi patru cabinete de mediatori. Preşedintele Centrului de Mediere Gorj, avocatul Constantin Aninoiu, a declarat că instituţia pe care o coordonează se află abia la început, însă rezultatele nu au întârziat să apară.
„Mai întâi, părţile trebuie înştiinţate că pot apela la o asemenea variantă de soluţionare a litigiului. Părţile trebuie să vorbească liber şi pot să aleagă dacă se întâlnesc sau nu. Se urmăreşte o anumită procedură şi se ajunge la nişte rezultate. Decizia le aparţine părţilor, iar avocatul mediator nu trebuie să facă altceva decât să medieze. Pe cale amiabilă, părţile ajung la un consens. Până la urmă este clar că în faţa instanţei părţile vor acelaşi lucru, să înceteze conflictul într-un fel sau altul, iar mediatorul are rolul de a mijloci soluţionarea conflictului, astfel încât acesta să nu mai ajungă în instanţă. Este o metodă nouă care trebuie să aibă aplicabilitate. Profesia de mediator va contribui la scăderea numărului de litigii şi le va opri pe altele să mai ajungă în instanţă“, a afirmat Constantin Aninoiu, şeful avocaţilor mediatori din Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS