16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞanse la specializare pentru asistenţii medicali generalişti

Şanse la specializare pentru asistenţii medicali generalişti

Asistenţii medicali de medicină generală şi cei de pediatrie, care lucrează în domenii ca radiologie şi imagistică medicală, laborator, nutriţie şi diabet, balneo-fizioterapie sau igienă şi sănătate publică, au şansa să obţină atestat pentru a doua specialitate.

Spitalele din judeţul Olt au avut de transmis Autorităţii de Sănătate Publică, până la sfârşitul săptămânii trecute, necesarul de formare privind specializarea asistenţilor medicali generalişti şi de pediatrie angajaţi în secţii cum sunt radiologia şi imagistica medicală, laborator, nutriţie şi diabet, balneo-fizioterapie sau departamentele epidemiologice. Conform Ordinului nr. 1303/11 iulie 2008 al Ministrului Sănătăţii, specializările amintite se obţin ca urmare a transmiterii din spitale a unui necesar pentru asistenţii deja angajaţi, dar care sunt absolvenţi de medicină generală, pe baza căruia se organizează în cadrul facultăţilor de medicină cursuri de câteva luni. Costurile vor fi suportate de unităţile sanitare. Spitalele sunt obligate însă ca posturile vacante în specialităţile amintite să le scoată la concurs, iar la angajare să se urmărească încadrarea cu prioritate a asistenţilor care au obţinut în şcoală respectiva specializare. De-abia după ce fac dovada că la concurs nu s-au înscris decât asistenţi medicali generalişti pot beneficia de oportunitatea de a-şi specializa angajaţii. Doar că din 1997 – 1998, şcolile postliceale din România, cele mai multe private, scot pe bandă doar asistenţi generalişti. De-abia anul trecut, printr-un program al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, şcolile postliceale sanitare de stat au putut înfiinţa clase de laborator, cursurile fiind fără taxă.
„Ultima specializare, igiena, cred că s-a făcut în şcoală până în 2000. Continuitate în toată această perioadă a avut doar farmacia. Problema lipsei specialiştilor din laboratoare s-a pus cu adevărat odată cu lansarea programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, când laboratoarele au fost pur şi simplu asaltate, iar volumul de muncă s-a mărit considerabil“, a declarat şeful Compartimentului de asistenţă comunitară şi evaluare asistenţi medicali, Emilian Liciu.

Doar 18 asistenţi pentru cursuri

În întreg judeţul, la nivelul spitalelor publice s-au identificat 18 asistenţi generalişti, care au nevoie de a doua specializare. 11 vor urma cursuri pentru radiologie-imagistică medicală, cinci pentru laborator şi câte unul pentru igienă şi sănătate publică, diabet şi boli de nutriţie. Nu sunt solicitări, în schimb, pentru balneo-fizioterapie. Programul este deschis, în aceleaşi condiţii, şi unităţilor din sectorul privat. Beneficiarii se obligă, în schimb, ca timp de trei ani de la obţinerea specializării să nu părăsească unitatea sanitară, în caz contrar fiind obligaţi să suporte contravaloarea cursurilor.
Deşi nu s-a anunţat un termen pentru demararea cursurilor în universităţi, se aşteaptă ca evenimentul să se producă în ianuarie, anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU