12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa volan fără permis de conducere

La volan fără permis de conducere

Tot mai multe persoane sunt prinse de poliţişti conducând fără carnet. Statisticile arată că, de la începutul anului, poliţiştii de la Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) au depistat în trafic 38 de persoane care conduceau fără a poseda permis. Ultimul caz a fost descoperit luni de poliţiştii din Caracal. Florin A., de 35 de ani, din Bucinişu, se deplasa pe raza localităţii la volanul unui autoturism Dacia, fără carnet şi sub influenţa alcoolului. Poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru conducere fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice.

Oamenii legii spun că pedeapsa prevăzută de Codul Rutier, în cazul conducerii fără carnet, este închisoarea. În România, însă aceasta nu se aplică. Procurorii şi judecătorii au înlocuit-o cu amenda administrativă, pe motiv de „lipsă de pericol social“.

„Noi întocmim dosare de cercetare penală pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis, iar acestea ajung la organele competente. Legea prevede pedeapsa cu închisoarea, dar nu se aplică. Judecătorii decid ca persoanele depistate fără carnet să primească amenzi administrative“, a declarat subinspectorul Vali Paraschiv, din cadrul SPR.

 

Numărul teribiliştilor, în creştere

 

Statisticile scot în evidenţă şi faptul că numărul celor care conduc cu viteză excesivă este în creştere. Dacă, în aceeaşi perioadă a anului trecut, poliţiştii au reţinut doar 28 de permise pentru depăşirea limitei legale de viteză, în primul semestru al anului în curs au fost reţinute 56 de permise de conducere pentru aceeaşi faptă. Şi numărul celor sancţionaţi, după ce au fost depistaţi de aparatul radar conducând nebuneşte, este în creştere. De la 1.119 sancţiuni, câte au fost înregistrate în primul semestru al anului trecut, acesta a ajuns la 1.063 în aceeaşi perioadă a anului în curs.

„Având în vedere creşterea parcului auto şi a posesorilor de permise de conducere, a crescut şi numărul celor care conduc cu viteză excesivă. În timpul săptămânii, radarul este amplasat în Slatina, pe străzile unde s-au comis accidente rutiere, ca urmare a nerespectării regimului de viteză. Noi nu urmărim să reţinem cât mai multe permise sau să aplicăm sancţiuni, ci să reducem numărul evenimentelor rutiere. Şoferii trebuie să conştientizeze faptul că accidentele pot fi evitate dacă respectă semnificaţia indicatoarelor de viteză“, a adăugat Vali Paraschiv.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS