12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStop fraudei cu imobile!

Stop fraudei cu imobile!

Vânzarea imobilelor cu acte de identitate false va lua sfârşit. Ministerul Internelor a aprobat procedura prin care notarii publici vor verifica on line identitatea celor care vând imobile.

Ministerul Internelor (MI) a aprobat o procedură prin care notarii vor putea verifica identitatea celor care vând imobile, în baza unei procuri, direct la birourile de Evidenţă Informatizată a Populaţiei. Această măsură are ca scop stoparea vânzărilor ilegale de bunuri imobiliare, iar notarii vor reuşi în doar câteva minute să afle dacă o carte de identitate este falsă. Până la sfârşitul anului, Ministerul Internelor şi Uniunea Notarilor Publici vor să pună capăt acestui fenomen infracţional şi să implementeze o procedură care să le permită notarilor publici ca, în doar câteva minute, să verifice on line, în baza de date a evidenţei populaţiei, identitatea clientului lor. Între 1997 şi 2004, milioane de cărţi de identitate fără elemente de siguranţă au fost puse în circulaţie, falsificarea lor fiind un procedeu simplu. Acest fapt, dublat de creşterea preţurilor imobilelor, a generat apariţia unor grupări de crimă organizată, specializate în falsificarea de cărţi de identitate şi înşelarea notarilor şi a proprietarilor locuinţelor.
Ministerul de Interne intenţionează să înceapă preschimbarea cărţilor de identitate, dar acest lucru va dura mai mulţi ani. Prin noua procedură de verificare on line, notarul va scana cartea de identitate a clientului, pe care o va trimite prin internet (serviciu web) într-un server de aplicaţii securizat, conectat la baza de date privind evidenţa persoanelor. Prin intermediul serverului de aplicaţie, notarul va primi automat un răspuns al căutării, care va consta în fotografia şi datele persoanei verificate, aşa cum sunt ele înregistrate în baza de la Evidenţa Populaţiei. În urma comparaţiei dintre cartea de identitate cu care clientul s-a prezentat la notariat şi datele de verificare primite, notarul va putea stabili dacă persoana respectivă s-a prezentat sub o identitate falsă. Verificarea va dura trei minute.  „Putem depista orice escroc, astfel încât vânzarea imobilelor cu acte de identitate false va lua sfârşit“, a spus un notar public din Slatina.
Clienţii trebuie să semneze o declaraţie în care îşi vor da acceptul ca notarul să-i verifice în baza de date a MI. Procedura, odată implementată, va deveni obligatorie pentru toţi notarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU