12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalShopping în pungi de hârtie

Shopping în pungi de hârtie

Hipermarketurile au la dispoziţie patru luni pentru a introduce sacoşele biodegradabile, care pot fi reutilizate. Pe 1 ianuarie 2009, pungile care nu sunt biodegradabile nu vor mai fi date gratuit în magazine. Atunci va intra în vigoare o taxă ecologică pentru pungile de tip sacoşă, din plastic, pe care magazinele le distribuie gratuit clienţilor.
Cuantumul acesteia va fi de 20 de bani pe pungă. Ecotaxa este ideea Ministerului Mediului, care vrea astfel să-i determine pe comercianţi să renunţe la pungile neecologice în favoarea unora fabricate din materiale biodegradabile, în cazul cărora nu se va percepe nici o taxă. Autorităţile se aşteaptă ca unele magazine să folosească tot pungile din plastic. Din cauza ecotaxei, însă, pungile nu vor mai fi distribuite gratis, ci contra unei sume de 20 de bani pe bucată.
Ecotaxa va fi evidenţiată distinct pe documentele de vânzare, iar valoarea acesteia va trebui să fie afişată la loc vizibil, pentru informarea consumatorilor. Cine nu o va face va risca amenzi între 2.000 şi 2.500 de lei, pe care le vor aplica inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu. Agenţii economici vor plăti ecotaxa în fiecare lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII