10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Arteziene tratate

Fântânile arteziene din Craiova sunt tratate cu soluţii împotriva vegetaţiei acvatice, precum piscinele „de rasă“.

 

Toate noile arteziene, cu excepţia muzicalei din Piaţa „Mihai Viteazul“, au fost preluate pentru întreţinere de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova. Pentru ca bazinele acestora să nu mai fie invadate de vegetaţie acvatică, aşa cum s-a întâmplat până acum, regia a decis să utilizeze soluţii contra algelor, de genul celor omologate în scopul întreţinerii piscinelor. Şi fiindcă nu au mai lucrat cu astfel de substanţe în mediu public, deşi acestea sunt avizate şi recomandate, bazinele sunt păzite în perioada dizolvării, iar apa circulă încontinuu, administratorii preferă să ţină populaţia, mai ales pe copii, departe de apa artezienelor. „Vom aplica nişte plăcuţe de avertizare la toate fântânile în care introducem astfel de substanţe, cu toate că nu prezintă pericol şi sunt certificate. E mai bine ca oamenii să ştie de existenţa lor, fiindcă poate unii preferă să nu-şi mai ude mâinile şi faţa în apa din bazine. E dreptul lor atunci să ştie ce conţine apa. Şi mă refer în special la copii, fiindcă am surprins ieri persoane care-şi udau bebeluşii pe faţă cu acea apă“, a spus directorul RAADPFL Craiova, Ion Petre.

Craiovenii nu par însă speriaţi de substanţele de curăţare dizolvate în bazinele ţâşnitoarelor, unii declarând că aşa poate că apa e chiar mai curată decât cea din reţeaua de alimentare. „Dacă aceste substanţe se folosesc la piscine, nu văd de ce ar fi vreo problemă. Bine, nu trebuie să se spele nimeni în aceste fântâni, dar înţeleg că nu e periculos pentru aceia care totuşi o fac“, a spus Ioana Anghel, din Craioviţa. „Păi, dacă sunt împotriva algelor şi a altor ierburi, atunci înseamnă că o să avem apă cristalină în fântânile arteziene, nu ca aia de la robinet. Şi-atunci n-o să păţească nimeni nimic, că doar cu aia de la robinet ne spălăm zilnic“, a spus şi Mihai Spogeac, din Craioviţa.

Atenţie la etichetă!

 

Substanţa utilizată de RAADPFL, algicid, este cea mai cunoscută în tratamentul apei din piscine contra algelor. Potrivit site-urilor de specialitate, vine tare din urmă oxigenul activ, mai puternic însă şi nerecomandat pentru utilizare permanentă. Agicidul conţine polimer cationic şi organofosforat şi se utilizează săptămânal în volum de 0,2 litri la 50 de metri cubi de apă. Nediluat, el prezintă următoarele caracteristici: periculos în caz de ingerare, iritant pentru ochi şi piele, foarte toxic pentru organismele acvatice. Este însoţit de următoarele recomandări: A nu se lăsa la îndemâna copiilor!; În caz de contact cu ochii şi pielea, spălaţi imediat cu apă, apoi consultaţi medicul!; În caz de ingerare, consultaţi imediat medicul, arătând ambalajul sau eticheta!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII