16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţiştii vor fi despăgubiţi şi protejaţi prin lege

Poliţiştii vor fi despăgubiţi şi protejaţi prin lege

Conducerea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) a discutat, într-o şedinţă de lucru, o serie de aspecte privind cadrul legal de protejare a poliţistului pentru activităţile desfăşurate în exercitarea atribuţiunilor de serviciu.

În urma discuţiilor, a fost finalizat proiectul de hotărâre de guvern privind asigurarea unor despăgubiri de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor, conform acestuia despăgubirile urmând să fie plătite din bugetul MIRA.

Aceste despăgubiri privesc cazurile de rănire în timpul serviciului, dar şi situaţiile de invaliditate sau deces în urma exercitării atribuţiunilor de serviciu.

Sumele propuse pentru despăgubiri sunt cuprinse între 6.000 şi 20.000 de euro, ca forme de sprijin cu destinaţie specială.

După avizarea documentului de politică publică, de către ministerele cu atribuţii în domeniu, proiectul de act normativ urmează să fie introdus în guvern.

Altă problematică a privit înăsprirea sancţionării faptelor de ultraj. Ministrul Cristian David a spus că va susţine acest demers care urmează să fie făcut la Ministerul Justiţiei. În acest sens, ministrul internelor şi reformei administrative a desemnat un reprezentant al ministerului, care, alături de specialiştii din cadrul Poliţiei Române, să acorde asistenţă pe această temă membrilor comisiei de elaborare a Codului Penal.

În cadrul şedinţei s-a discutat şi despre Proiectul de lege privind modificarea Statutului Poliţistului, care a fost aprobat şi transmis în procedura de avizare la celelalte ministere, urmând să fie promovat către parlament. Conform acestuia, se instituie dreptul poliţistului de a beneficia de suportarea, de către unitate, a sumelor necesare asigurării asistenţei juridice a acestuia, pentru fapte săvârşite în exercitarea, potrivit legii, a atribuţiilor de serviciu.

Totodată, poliţiştii care nu deţin o locuinţă proprietate personală vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară de 50% din salariul de bază, pe o perioadă ce nu poate depăşi 15 ani, ca formă de sprijin pentru construirea sau cumpărarea, o singură dată, a unei locuinţe.

În acelaşi act normativ se va menţiona în mod expres dreptul poliţiştilor de a înfiinţa organizaţii sindicale.

MIRA a definitivat şi proiectul privind modificarea coeficienţilor de ierarhizare a agenţilor de poliţie, acesta urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2009. În urma acestei modificări, salariile agenţilor de poliţie vor creşte, în funcţie de activităţile operative pe care le desfăşoară.

În ceea ce priveşte plata către poliţişti a drepturilor de echipament pentru anul acesta, s-a înaintat documentaţia către Ministerul Economiei şi Finanţelor, pentru deblocarea sumei şi plata drepturilor. Sumele de bani au fost aprobate săptămâna trecută de guvern.

Şedinţa de lucru a urmărit clarificarea problematicilor rezultate din dialogul sindical pe care MIRA l-a avut în acest an cu Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), alte teme ale acestui dialog fiind incluse în Acordul privind raporturile de serviciu încheiat între cele două părţi în august 2008.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII