10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGarda de Mediu, în acţiune

Garda de Mediu, în acţiune

Cele peste 21 de controale planificate şi 35 inopinate efectuate de comisarii Gărzii de Mediu în luna august s-au finalizat cu patru amenzi, în valoare de 92.500 de lei. Acestora li s-au adăugat şapte avertismente şi o suspendare din activitate.

Controalele au vizat modul de conformare la legislaţia de protecţie a mediului. SC General Nefer A%D SRL din Scorniceşti, Gramier SRL, Prodnef Com SRL şi SC Tun Al 2003 SRL din Slatina au fost sancţionate cu avertisment pentru că nu au depus la termen declaraţiile lunare privind obligaţiile de plată la fondul pentru mediu (o contribuţie de 3% din veniturile realizate din vânzarea deşeurilor feroase şi neferoase de către deţinătorii de astfel de deşeuri, persoane fizice sau juridice). Sumele se reţin prin stopaj la sursă de către operatorii economici colectori şi/sau valorificatori, autorizaţi potrivit legislaţiei în vigoare privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, care au obligaţia să le vireze la fondul de mediu aferent activităţii de valorificare prin topire-turnare deşeuri din aluminiu. Alt avertisment de mediu a fost dat şi la SC Carpat Agregate SA din comuna Slătioara. „SC Carpat Agregate din Slătioara a fost sancţionată cu avertisment pentru că nu a realizat la termen măsura impusă la controlul anterior, privind transmiterea buletinelor de analiză pentru apa uzată tehnologică pentru luna iulie 2008“, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Florin Homorean.

Amenzi peste amenzi

Societatea comercială Marcus Impex SRL Corabia, punct de lucru în comuna Giuvărăşti, a fost sancţionată cu amendă de 30.000 de lei pentru că a desfăşurat activitatea de exploatare a agregatelor minerale din albia râului Olt, mal drept, în aval de Izbiceni-balastiera Giuvărăşti, fără autorizaţie de mediu. „La data controlului, 19 august, pe amplasament se încărca balast cu două utilaje în autobasculantele care transportau balastul la o staţie de sortare, unitatea primind o amendă de 30.000 de lei“, a spus Florin Homorean.
Societatea Gia Sistem SRL nu a respectat obligaţia de a furniza informaţii la refolosirea şi tratarea în condiţii de protecţie a mediului pentru echipamentele electrice şi electronice noi introduse pe piaţă, în perioada ianuarie-august 2007, în termenul legal de un an de la introducerea pe piaţă, faptă pentru care unitatea a fost sancţionată cu amendă în valoare de 2.500 de lei.
SC Euro Vamarcom SRL, din Balş, a fost amendată cu 30.000 de lei pentru că nu a solicitat autorizaţie de mediu pentru desfăşurarea activităţii de extracţie nisip şi pietriş din Olteţ şi s-a aplicat sancţiunea privind interzicerea funcţionării fără autorizaţie de mediu.
Comisarii vor continua acţiunile de control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU