16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDiplomaţii, la raport

Diplomaţii, la raport

Şeful statului şi cel al guvernului le-au cerut diplomaţilor români o activitate mai dinamică şi mai îndrăzneaţă în interesul cetăţenilor.

 

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut ieri ambasadorilor români să promoveze în statele UE ideea că România şi-a propus ca monitorizarea pe justiţie să fie ridicată în iulie 2009, remarcând că guvernul şi parlamentul au probleme în înţelegerea realizării acestui obiectiv. „Aş vrea ca toţi diplomaţii din statele UE să consacre în capitalele unde sunt acreditaţi ideea că România şi-a propus ca obiectiv încetarea monitorizării în vara anului viitor. Asta înseamnă două etape: un raport intermediar bun, care să creeze postamentul de pe care raportul din iulie 2009 să propună încetarea monitorizării pentru România“, le-a spus Băsescu ieri, la Palatul Cotroceni, diplomaţilor români.

 

Priorităţile rămân NATO şi UE

 

Prezent la reuniunea anuală a diplomaţiei române, şeful statului le-a amintit diplomaţilor români că în prezent nu este „nimic nou sub soare în politica externă românească“. „NATO şi UE rămân priorităţile noastre fundamentale; prin prezenţa NATO ne asigurăm securitatea, pentru că nu putem vorbi de dezvoltare fără securitate, iar prin prezenţa noastră în UE vorbim în primul rând despre intregrarea într-un sistem economic performant, care începe să dea rezultate şi în viaţa de zi cu zi a românilor“, a spus şeful statului.

Băsescu a precizat că România are un obiectiv în a-şi consolida, în cadrul NATO, relaţiile bilaterale cu Statele Unite, iar în relaţia cu Uniunea Europeană, trebuie să se preocupe de absorbţia fondurilor. „Merg bine proiectele de mediu, ceea ce este încurajator, dar accentul trebuie să se pună pe infrastructură. Este un aspect ce ţine pur şi simplu de România şi va trebui să facem un efort care să ajute recuperarea programelor de construire a autostrăzilor şi de modernizare a căilor ferate din bani comunitari“, a arătat Băsescu.

În ceea ce priveşte SUA, şeful statului a apreciat „parteneriatul special pe care îl avem cu Statele Unite, care a depăşit faza de parteneriat politic şi militar şi a care devenit în ultima perioadă un puternic parteneriat economic“. Băsescu a precizat că rămâne prioritară consolidarea relaţiilor bilaterale cu China, iar parteneriatele strategice cu Coreea de Sud, India şi Japonia rămân priorităţi de politică externă care nu au ca scop doar parteneriatul politic, ci şi cel economic.

Pe de altă parte, Băsescu a spus că în ceea ce priveşte Rusia rămâne un efort al României ca în relaţia bilaterală să existe o „pragmatizare şi, pe cât posibil, chiar o depolitizare a ei şi să rămânem în zonele de interes“. „Regional, Rusia este un jucător extrem de important şi din punctul ăsta de vedere dăm egală atenţie relaţiei cu Turcia, alt actor regional extrem de important“, a declarat şeful statului.

 

Mai multă îndrăzneală

 

La rândul său, premierul Tăriceanu le-a cerut diplomaţilor români să renunţe la „suficienţă“ şi să demonstreze mai multă energie şi curaj în activitatea lor. „Vă cerem să demonstraţi mai multă energie şi coeziune, mai mult respect şi pasiune pentru ceea ce poate fi în interesul cetăţenilor români. Vă cer să abandonaţi suficienţa şi aşteptarea pentru a vă pune în loc îndrăzneala, curajul şi toată competenţa pe care le puteţi dovedi. Nu avem nevoie să practicaţi o diplomaţie de spectacol, dar nici să fiţi spectatori la evoluţiile internaţionale“, le-a transmis Tăriceanu diplomaţilor, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomaţiei române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS