3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO Botanică şi doi grădinari

O Botanică şi doi grădinari

Grădina Botanică din Craiova a fost joi pe punctul de a reintra în administrarea autorităţilor publice locale. Iniţiativa a fost amânată în ultimul moment.

 

Proiectul de hotărâre prin care municipalitatea craioveană intenţiona să scoată Grădina Botanică din administrarea Universităţii din Craiova a fost retras joi de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local municipal. Primăria dorea să dea Botanica în grija Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ, în ideea de a putea fi folosiţi bani din bugetul local pentru realizarea infrastructurii, pe care autorităţile o consideră distrusă. Numai că proiectul de hotărâre nu a fost susţinut de serviciile specializate ale primăriei, care nu au reuşit să probeze oportunitatea unui astfel de transfer, în condiţiile în care Universitatea din Craiova a investit, mai mult sau mai puţin, în Grădina Botanică încă din 1954. Câţiva consilieri municipali au sesizat acest lucru şi i-au cerut executivului să retragă acest proiect, care, în cazul în care se va dovedi că este singura şansă pentru reabilitarea parcului, va putea fi iniţiat oricând.

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a renunţat la demers, declarând că nu ţine morţiş să ia Botanica din curtea Universităţii. „Nu vreau să se înţeleagă greşit: nu am nimic de împărţit cu Universitatea din Craiova. Aşa că voi retrage proiectul de hotărâre. Serviciile noastre să se documenteze întâi, să vadă ce vrea Universitatea să întreprindă, să schimbe la Grădină. Nu e nici o nenorocire dacă rămâne în administrarea Universităţii, în scop didactic. Iar dacă acolo se şi îmbunătăţeşte ceva, atunci este foarte bine pentru craioveni“, a spus primarul.

 

Proiecte de reabilitare

 

Grădina Botanică se întinde acum pe aproximativ 16 hectare. Dezvoltată pe scheletul fostului parc „7 noiembrie“, Botanica a fost trecută în administrarea Institutului Agronomic Craiova în 1952, prin decizie a Sfatului Popular. În 1954, alte două terenuri vecine cu parcul i-au fost date în custodie Institutului Agronomic Craiova, „având în vedere opera de înfrumuseţare a oraşului, cât şi cea de culturalizare a maselor“ (Deciziunea 151, aprilie 1954 – n.r.). „Încă de atunci Universitatea a investit în Grădina Botanică. Uneori mai mult, alteori mai puţin, dar a investit. Şi vom obţine în continuare fonduri. Tot aşa de adevărat este că primăria, ca proprietar, are tot dreptul să dea Grădina Botanică în administrarea cui doreşte“, a spus ieri rectorul Universităţii din Craiova, Ion Vladimirescu. El a precizat că Universitatea a susţinut deja o licitaţie pentru extinderea serelor, iar un proiect pentru atragerea de fonduri în vederea refacerii infrastructurii este în curs de elaborare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII