10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGratuitate la depistarea cancerului de col uterin

Gratuitate la depistarea cancerului de col uterin

Ministerul Sănătăţii va demara din această toamnă un program de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin a elevelor de clasa a IV-a, a declarat ieri ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu ocazia prezentării rezultatelor obţinute până acum în Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei. Acesta se va desfăşura în cadrul campaniei de vaccinare şcolară şi urmăreşte prevenirea îmbolnăvirii, în urma infectării cu virusul papilloma uman HPV.

Totodată, ca măsură de prevenţie secundară, toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani vor putea, în următorii trei ani, să facă gratuit analize pentru depistarea cancerului de col uterin, a mai spus Nicolăescu. Ce a uitat probabil ministrul este că şi până acum femeile aveau posibilitatea de a face gratuit acest test (cunoscut sub numele de Testul Papanicolau) prin cabinetele de planificare familială. În Craiova el se mai face prin Programul Naţional de Prevenţie al Ministerului Sănătăţii Publice.

Potrivit rezultatelor Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, prezentate de minister, peste 2% dintre femeile care şi-au făcut analizele prezintă un risc mare de cancer de col uterin. 2.000 de femei mor din cauza acestei maladii şi peste 3,500 se îmbolnăvesc în fiecare an în România.

Ţara noastră este pe primul loc în Europa în privinţa numărului cazurilor de cancer de col uterin.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU