17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a stins din viaţă Nicu Gelep

S-a stins din viaţă Nicu Gelep

S-a stins din viaţă un nobil şi dăruit slujitor al Naţionalului craiovean, artistul-fotograf NICU-DAN GELEP (n. la Craiova, 12 mai 1919), a cărui familie s-a dedicat scenei craiovene încă din 1875.

Ca ofiţer, a luptat în al doilea război mondial şi a purtat laurii virtuţilor militare – decorat de Mareşalul Ion Antonescu cu ordinul „Coroana României“ cu spade şi panglici de „Virtute militară“ clasa a V-a), dar a făcut şi cinci ani grei de prizonierat în „ţara vecină şi prietenă“, URSS. De la întoarcerea în ţară, în 1948, şi-a dedicat în totalitate energia şi talentul teatrului, ca pictor scenograf şi reputat artist fotograf. În domeniul fotografic a fost unul dintre cei mai valoroşi, obţinând numeroase premii: patru premii I şi II la faze republicane, premii internaţionale în Germania, Brazilia, Singapore, Calcutta.

Membru de onoare al Federaţiei Intrenaţionale de Artă Fotografică, a obţinut, în 1988, cea mai înaltă distincţie atribuită de aceasta, titlul „Excelence“ Arhiva Teatrului Naţional datorează acestui mare artist fotografii din peste 100 de reprezentaţii (scene din spectacole, decoruri şi costume).

Om al cetăţii, a făcut parte din grupul de iniţiativă care a întreprins demersurile necesare pentru ca liceul unde şi-a făcut studiile să se numească aşa cum îl cunoscuse, „Carol I“.

Dicolo de toate aceste merite incontestabile, a dispărut un Om brav, demn, vertical, căruia îi datorăm recunoştinţă şi admiraţie, căruia toţi cei care l-au cunoscut îi vor păstra o caldă amintire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII