27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPodul lui Traian, reconstruit cu laser

Podul lui Traian, reconstruit cu laser

Podul lui Traian, construit peste Dunăre între anii 103-105 d.H., va fi refăcut, în baza unui proiect comun transfrontalier al primăriilor localităţilor Drobeta Turnu Severin şi Kladovo (Serbia), cu ajutorul unei holograme laser digitale.

Primarul Constantin Gherghe a lăsat să se înţeleagă că Podul lui Traian va fi refăcut cu ajutorul unor imagini tridimensionale, proiectate în spaţiu, între ruinele conservate ale celor trei picioare situate pe malurile fluviului Dunărea, două la Drobeta Turnu Severin şi unul la trei kilometri depărtare de oraşul Kladovo.

Fondurile necesare, evaluate la peste un milion de euro, vor fi asigurate de fiecare parte implicată în proiect, dar şi din surse europene. Proiectul ar fi primul obiectiv din Europa reconstruit cu ajutorul tehnicii laser. Podul lui Traian, construit de Apolodor din Damasc, a fost ridicat pe 20 de pile din blocuri de piatră, fixate pe fundul Dunării şi pe cele două maluri din România şi Serbia, avea o lungime de 1.135 de metri, o lăţime de 14,55 metri şi o înălţime de 18,60 metri. Constantin Gherghe consideră că „acest colos, arcuit peste Fluviul Dunărea, a fost un liant între civilizaţii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII