Elevii aruncă literatură la gunoi

Autori


Cărţile de literatură nu mai prezintă interes pentru elevii din Olt. Atraşi de mirajul internetului şi al televiziunii, ei sunt preocupaţi tot mai puţin să cumpere literatură. Librarii din Slatina spun că operele literare care, în urmă cu câţiva ani, erau indispensabile pentru cei de vârstă şcolară, se prăfuiesc acum pe rafturi.

 

Vânzătorii din librării au observat că, de la an la an, tot mai puţini copii citesc măcar o parte din operele cerute în programa şcolară. Acest lucru se reflectă cel mai mult, spun specialiştii, în greutatea de exprimare şi vocabularul foarte sărac al copiilor.

O vizită prin cele câteva libării care mai există în Slatina scoate la iveală faptul că acestea sunt aproape pustii. Librarii spun că, în perioada verii, vânzările la cărţile de literatură merg foarte prost, cu toate că marfă este din belşug. Pe parcursul anului şcolar, se mai găsesc părinţi care să cumpere pentru copiii lor lecturile cerute la şcoală. „Este o perioadă moartă acum, vara. Elevii nu mai cumpără cărţi, cum o făceau înainte. Cu ani în urmă, veneau cu lista cu lecturi suplimentare dată de profesori şi luau tot ce găseau în librărie. Era mai rău că nu prea se găseau toate cărţile. Acum avem cărţi de nu ştim unde să le punem, dar nu mai sunt cumpărători. La începutul anului şcolar se caută culegerile, cărţile de comentarii sau caietele tipărite, cerute la şcoală. Şi pentru acelea tot părinţii vin să se intereseze, nicidecum elevii. Probabil că, din cauza calculatorului şi a televizorului, copiii noştri nu mai au timp să citească o carte“, a spus o vânzătoare în vârstă.

Altă librărie, aceeaşi situaţie. Rafturi doldora de cărţi, preţuri accesibile, însă nimeni nu se uită la standul de literatură. „Unii consideră că sunt preţurile cam mari, însă nu este aşa. În comparaţie cu cât cheltuiesc tinerii din ziua de astăzi pe haine, sucuri, ieşiri în oraş sau cosmetice, cărţile au rămas la preţuri mici. În plus, o carte e un lucru de valoare pe care îl ţii toată viaţa. Problema e că elevii şi-au pierdut interesul pentru lectură, nu că sunt cărţile scumpe“, a afirmat un librar. Zecile de edituri apărute în ultima perioadă oferă preţuri care de care mai avantajoase, opere importante ale scriitorilor clasici putând fi cumpărate cu mai puţin de zece lei.

 

Dascălii confirmă

 


Profesorii de limba şi literatura română susţin şi ei că puţini elevi mai cumpără volume de literatură. Mai mult decât atât, dascălii au observat că elevii au început să treacă din ce în ce mai rar pe la biblioteci, pentru a împrumuta cărţile pe care, eventual, nu îşi pot permite să le cumpere. Specialiştii consideră că dezinteresul pentru lectură se răsfrânge asupra exprimării şi vocabularului tinerilor. „Contextul social actual e cu totul altul decât cel de acum câţiva ani, când literatura era singura modalitate de instruire, de dezvoltare a vocabularului. Între timp au apărut cinematograful, televiziunea şi, de ceva vreme, internetul. Dacă aceste ultime surse ar fi percepute de tineri ca mijloace de instruire, şi nu ca scop în sine, ele nu ar face concurenţă neloială literaturii“, a spus profesorul de limba şi literatura română Constantin Voinescu.

Cele câteva posturi de televiziune culturale sau documentare îşi găsesc puţini adepţi în rândul tinerilor. Pe internet, messenger-ul, e-mailul sau jocurile sunt preferatele elevilor. Pentru a realiza un referat sau chiar un eseu, cei mai mulţi preferă să ia materialul de-a gata, de pe „net“. Nu se gândesc nici o clipă să apeleze la cărţi de specialitate sau la informaţiile pe care le-ar fi putut obţine dacă ar fi citit operele literare din programa şcolară.

 

Puţine şi bune

 

Realizând că nu vor reuşi să îi determine pe elevi să citească toate operele literare planificate, profesorii cu experienţă au găsit, în ultimii ani, metode noi de ademenire. „Prefer să aleg, din cele 14-15 opere literare impuse de programa şcolară, doar patru-cinci. Despre acestea discut cu elevii pe toată perioada anului şi astfel mă asigur că măcar acestea vor rămâne întipărite în mintea lor. De asemenea, la ore îi atrag în discuţii pe cei care au citit cartea respectivă, iar restul sunt, automat, excluşi din conversaţie. Dacă o parte dintre aceştia se simt marginalizaţi şi merg acasă cu gândul să citească şi ei opera respectivă pentru mine este un mare câştig“, a mai spus profesorul Voinescu. Acesta a adăugat că între cel care citeşte o carte şi cel care citeşte numai un rezumat ori o prefaţă diferenţa este nemăsurată. În timp ce primul este în măsură să interpreteze totul în registru propriu şi să îşi pună întrebări asupra unor aspecte din viaţa reală, elevul aflat în a doua situaţie primeşte informaţia aşa cum este furnizată de alţii, fără să o poată interpreta.

„Lipsa lecturilor la vremea potrivită, respectiv între 11 şi 18 ani, duce la o formaţie intelectuală falsă, precară, iar omul deraiază în latura falşilor artişti ca Sandra Brown sau Pavel Coruţ, care promovează o literatură de tip telenovelă“, a mai precizat profesorul Voinescu.

 Comenteaza acum

8 Comentarii

 1. Cititorul said:

  pai si la pretul nesimtit pe care il au ….scuzati-ma te lipsesti sa le mai cumperi….mai bine dai un search pe google si le gasesti gata piratate sau gratuite

 2. biblioteca said:

  Hai sa zicem ca sunt scumpe, si de aceea nu se cumpara. Dar la biblioteca sunt GRATIS!!!!!!
  Si tot nu se-nghesuie sa le citeasca. S-a pierdut placerea de a citi o carte, care inseamna sa-ti implici activ creierul, imaginandu-ti cele scrise acolo, raportandu-le la cele traite de tine. Indopati cu telenovele si cancan-uri sportive (nu sport la TV, ci stiri despre activitati extrasportive, maritale, etc), se lasa in voia imaginilor, si-nghit ca pelicanii ce li se da, fara discernamant. Greu e de luptat cu lenea si prostia, vai de cine se-ncumeta. Vor ajunge sa termine 12 clase ca sa stie sa se semneze, si se vor uita cu jind la cei care stiu sa si adune 2+2. Viitorul este sumbru, si nu-s prea multe sanse de a schimba ceva.

 3. zaharia said:

  Nu văd la ce bun pt copii o literatură de mizerie şi foarte scumpă!!De fapt ştiinţa va progresa şi cărţile se vor desfinţa prin înlocuirea lor cu minicipuri avînd un spaţiu foarte mic pt o bibliotecă.E sătulă lumea de cărţi ce conţin politică si prostia unor autori analfabeţi care se afirmă pe podium că face parte din familie selectă şi are bani.Faceţi comparaţie cu cărţile de odinioară,fie comoniste ,fie dincapitalismul trecut şi revenind pe piaţă ve-ţi observa că sînt vîndute repede faţă de cele de azi.Este ceva concret să se citească ori învăţa?NIMIC BUN.

 4. bleah said:

  Nea Zaharie, se vede ca nu te-ai prea omorat cu cititul, nici articolul asta nu prea l-ai inteles, si cred ca nu-ti mai amintesti cand ai citit ultima carte. Gresesc, oare? “ve-ti observa ” ca nu gresesc, daca raspunzi sincer. Nu-i rusine sa inveti la orice virsta, si-ncerc sa te deslusesc putin: aici se vorbea despre literatura clasica, (Eminescu, Slavici, Rebreanu, etc)-obligatorie in scoala, nu despre Mihaela Radulescu, & comp care ne impartaseste din experientele ei. Mai citeste matale din nou, si nu ma-njura. Sanatate!

 5. milu said:

  cititorule “nambar oan” cand ai citit o carte ultima data? probabil in clasa a II-a. scuze, nu probabil, SIGUR.

 6. zgarmici said:

  Placerea de a tine in mana o carte si a o citi pana la ultima fila nu ne caracterizeaza pe toti,mai ales pe cei tineri.Degeaba ii spun fiului meu care are 18 ani ce lucru minunat este sa citesti,sa mergi la biblioteca,sa renunti la alte lucruri si sa cumperi din cand in cand o carte,ca el imi va raspunde ca de f,multe ori:nu crezi ca este pierdere de timp,mai bine accesez internetul si mi se deschide o intreaga biblioteca in fata ,fara prea mult efort?Cam asta este realitatea si trebuie sa ne multumim si cu atat: deocamdata suntem la acest stadiu,cine stie viitorul ce ne rezerva.Apropo,am redescoperit placerea de a-l citi pe Camil Petrescu si sa va mai spun ceva :incercati sa recititi cartile adolescentei,acum la maturitate ,sa vedeti cum o sa le percepeti,dupa ce multi dintre noi am trecut prin anumite experiente de viata similare cu ale personajelor. Va spun este o senzatie stranie ,iar la un momentdat ,incepi sa te confunzi cu eroul cartii.Spor la citit!

 7. Cititorul said:

  tineretu din ziua de azi refuza sa mai frecventeze bibliotecile si din cauza personalului care nu prea sunt sociali cu cei care vin,iar la magazin preturile sunt ceva cam mari…..deci acum traim in era informatiei,loc in care se poate studia mult mai usor asta petnru cine vrea …… iar chestia asta ca ….alta este cand simti o carte in mana ….nah….cei care au prins alte vremuri s-au obisnuit asa ….generatia de azi a intrat deja in alta era

 8. zaharia said:

  pt 4.Sînt de acord că nu am citit mizeriile astea din burghezia-comunistă ,dar mergi,te rog,caută prin biblioteca părinţilor sau a bunicilor o carte la care te-ai referit şi după ce ai făcut o comparaţie generală atunci vei fi lămurit şi vei comenta altfel.Dacă nu ai copii poate ai nepoţi şi vei vedea că îndrăgesc o carte veche decît una nouă.Azi sîntem inteligenţi dar nu avem după ce ne iniţia,totul se învaţă mecanic.Arată-mi o carte de poiezii adevărate de Eminescu ori Coşbuc ceia ce sînt denaturate de marii boieri.O carte bună era 10-15 lei,acum nu o găseşti nici cu 10-15000leironi.Azi e dictat totul,iar în trecut fiecare se întreceau prin inteligenţă la tot ce realizau.Caută şi arată-mi un scriitor de azi care a publicat o carte şi a fost la social,ţăran cu bătături de coada sapei,a supravieţuit din salariu minim pe economie,etc,toţi sînt mari miliardari şi dictează la sclavi să scrie,ş.a.m.d.Ce ştiţi despre o carte bună?sau ce trebuia să fac,să dau răspuns la fiecare frază citiă din acest articol? sînt convins…….

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 23 august 2008

Actualitate

» Cartier mineresc refăcut
» Liberalii nu vor modificarea Constituţiei
» ISPA împănează bulevardul Râului
» Monitorul Oficial, pe internet
» Plângeri pentru linişte
» Medici terorizaţi de pacienţi
» Weekend canicular
» Turneul diplomatic, la final
» Doljul, campion la salariaţi
» Noul Ford Kuga, lansat în România
» Repartitorul, pus din nou la zid
» Credite mai mici, dar mai ieftine

Local

» Captivi în avionul morţii
» Amendaţi pentru fumul de la gropile de gunoi
» Copii români, exploataţi în Italia
» Podul lui Traian, reconstruit cu laser
» Înşelăciune cu file CEC
» Casă incendiată
» Căpitan de navă mort în cabină
» Zi neagră pe şosele
» Cartea de weekend
» Scurte stiri
» S-a stins din viaţă Nicu Gelep
» Artiştii români, aşteptaţi la Jocurile Francofoniei
» Breslele meşterilor de odinioară

Sport

» Vâlcenii vor trei puncte de la Oradea
» Severinenii doresc a doua victorie
» Pandurii i-au scos peri albi lui Neagoe
» Nicolo Napoli se gândeşte la podium
» Derbi ascuns
» Scurte ştiri
» Oltchim a învins CSM Craiova
» Ultimul joc pentru handbaliste
» Hănescu va avea meci greu cu Montanes
» Cârstea şi Niculescu, în finală la New Haven
» Marian Oprea, eşec la triplusalt
» Fără medalii la canoe masculin 1.000 m
» România, la sfârşit de Olimpiadă

Bani & Afaceri

» Datori vânduţi băncilor

Magazin

» Bucătăria de weekend
» Colţul gospodinei
» Pieptănatul, cel mai simplu gest de îngrijire a părului
» Cum să călcaţi rufe mai uşor
» Rivalele care vă pun în pericol relaţia
» Fereşte-te de radar
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită

Opinii

» Minciunile domnului Văcăroiu

Top