10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMonument de patrimoniu, în ruină

Monument de patrimoniu, în ruină

Autorităţile nu au soluţii pentru reabilitarea Bibliotecii de Artă „Iosif Keber“ din Târgu Jiu, imobil aflat în patrimoniul naţional şi una dintre cele mai valoroase clădiri din municipiu.

Casa Memorială „Iosif Keber“ din Târgu Jiu, una dintre cele mai valoroase clădiri din municipiu, aflată în patrimoniul naţional, zace în paragină şi este înconjurată de buruieni. În imobilul respectiv, donat oraşului şi cetăţenilor de familia pictorului Iosif Keber, se află Biblioteca de Artă cu acelaşi nume. Zeci de vizitatori îi trec zilnic pragul, fie pentru a merge la bibliotecă, fie pentru a vizita imobilul, a cărui frumuseţe arhitectonică este umbrită de pereţii cojiţi, lemnul distrus, dar şi de buruienile ce depăşesc un metru şi jumătate în înălţime.Clădirea este situată foarte aproape de centrul oraşului şi de principalele instituţii abilitate să ia măsuri pentru conservarea monumentelor de patrimoniu naţional cultural. Până în prezent, toate încercările de a o reabilita s-au soldat cu eşecuri.

 

Un singur angajat

 

Cu toate că de la distanţă este una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş, de aproape, Casa Memorială „Iosif Keber“ poartă urmele trecerii timpului. Zidurile sunt afectate, precum şi tocăria ferestrelor şi a uşilor, mobilierul, acoperişul şi celelalte părţi componente ale clădirii. În ultimii 20 de ani, nimeni nu a mai efectuat lucrări de reabilitare şi reparaţii la Biblioteca de Artă „Iosif Keber“, în ciuda faptului că este zilnic supusă degradării, din cauza numărului mare de vizitatori care îi trec pragul. Înainte de a intra pe uşă, amatorul de carte veche şi pictură este nevoit să depăşească buruienile înalte de la intrare, pe care nimeni nu a „îndrăznit“ să le taie. Întrucât există doar un angajat care deserveşte biblioteca, aceasta se află în prezent închisă, salariatul fiind în concediu până la jumătatea lunii septembrie.

 

Autorităţile caută proiectanţi

 

Conducerea Consiliului Judeţean Gorj a avut mai multe încercări de a reabilita clădirea, însă fără succes. Numai anul trecut au fost organizate trei licitaţii pentru realizarea unei expertize tehnice şi a unui proiect de reabilitare, însă nu s-a prezentat nimeni.

„În cadrul programului de păstrare şi restaurare a patrimoniului instituţiei a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice invitaţia de participare pentru achiziţia publică de expertiză tehnică şi servicii de proiectare la Casa «Keber». După cum se cunoaşte, în cursul anului trecut, aceste servicii au fost scoase la licitaţie de trei ori, fără însă a se primi vreo ofertă. Fiind vorba de o clădire cu valoare de patrimoniu, proiectul şi execuţia trebuie efectuate de persoane autorizate. Suma pentru refacerea clădirii este de 700.000 de lei, din bugetul consiliului judeţean. A venit cineva cu un dosar incomplet şi l-am respins, pentru că nu poţi să te joci cu o astfel de clădire. Vom mai face o licitaţie în perioada imediat următoare şi am luat de la nomenclator firmele care se ocupă cu aşa ceva să le trimitem invitaţii“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, instituţie ce administrează Biblioteca de Artă „Iosif Keber“.

Pictor şi restaurator renumit

Casa Memorială „Iosif Keber“ a fost proiectată de arhitectul Iulius Doppelreiter şi adăposteşte o colecţie de pictură şi Biblioteca de Artă a municipiului Târgu Jiu. Născut pe 30 iulie 1897 în Târgu Jiu, Iosif Keber a fost urmaşul unei familii din Flandra, care a emigrat în România în 1735. Iosif Keber a fost pictor şi restaurator al mai multor biserici din Gorj şi din ţară. După moartea sa, în 1989, Muzeul de Artă Gorj a preluat din casa lui Iosif Keber peste 500 de tablouri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU