10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRestanţieri la limbi străine

Restanţieri la limbi străine

O nouă zi, un nou examen pentru absolvenţii de liceu de toate vârstele, care vor să intre în posesia diplomei de bacalaureat. De această dată, a trebuit să treacă o probă mai grea, cea de limbă străină oral, unde cu câte un „yes“, „no“ sau „oui“, „non“ au fost declarat admişi.

Peste 300 de candidaţi care s-au înscris la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat a trebuit să vorbească timp de câteva minute în engleză sau franceză şi să convingă membrii comisiilor că ştiu destul de bine limbile străine şi că pot continua bacul. Trei absolvenţi de liceu au vorbit în germană, spaniolă şi rusă, limbile pe care le-au studiat pe vremea când au fost liceeni. Dacă textele în engleză sau franceză de pe biletele de examen pe care trebuia să le traducă le-au dat ceva bătăi de cap, unii candidaţi s-au declarat experţi în alte limbi străine, de prin ţările unde muncesc de ani buni. „Am luat şapte, că eu cu engleza nu prea le am. Păi, dacă mă puneau să le vorbesc în italiană, luam mai mult de zece. De fapt, le-am şi spus ceva în italiană ca să impresionez. Muncesc de opt ani în Italia în construcţii şi vorbesc mai bine decât româna. M-am înscris la bac pentru că, de curând, am fost numit administrator de şantier şi patronii mei mi-au cerut o diplomă de studii. Nu am avut ce să le arăt, dar le-am spus că pot să îmi dau examenul de terminare a liceului în august şi asta fac“ a spus Marian, de 27 de ani.

 

„M-am înscris la bac pentru soţie“

 

La 40 de ani, Nicolae Voinea a fost din nou candidat la bac. A stat în sală, a citit biletul de examen scris în limba franceză şi, chiar dacă nu a înţeles sau nu a vorbit foarte mult în limba lui Voltaire, a trecut de cea de-a doua probă. Mulţumit, bărbatul a strâns mândru în braţe foaia pe care i-a fost trecută nota şi manualul de limba franceză după care a învăţat. „Nu prea mi-am adus eu aminte foarte multe din liceu, am luat 7. La română a fost mult mai bine, am învăţat mai mult şi operele le ştiam, că le-am citit în liceu. M-am înscris la bac pentru soţie. A fost mai mult dorinţa ei să iau şi eu diploma. Eu m-am descurcat şi fără ea, sunt ceferist, lider de sindicat. E bine să ai diplomă, că poate te întreabă cineva la un moment dat“, a spus Nicolae. A plecat apoi grăbit spre casă ca să se odihnească pentru prima probă scrisă, la limba şi literatura română. Dacă la prima sesiune limba preferată de proaspeţii absolvenţi de liceu a fost engleza, acum diferenţa de candidaţi de la cele două limbi nu a fost mare, pentru că generaţiile vechi de absolvenţi au studiat franceza. 190 de candidaţi s-au înscris pentru examenul la limba engleză şi 134 pentru cel de franceză.

 

Candidaţi întârziaţi

 

Dacă la prima sesiune profesorii examinatori nu au avut nici un moment de repaus, pentru că absolvenţii de liceu intrau unul după altul în săli după ce aşteptau ore în şir la porţile şcolii ca să vadă cum merge examenul, acum, interesul candidaţilor a fost mult mai scăzut. Ei nu au venit mai devreme de ora la care erau programaţi, unii chiar au întârziat, iar profesorii au avut de aşteptat. „Am terminat mai repede, că nu prea ai ce să asculţi. Nivelul este mult mai scăzut la această sesiune. De fapt, nici nu poţi să ceri mai mult. Unii sunt oameni în vârstă, cu serviciu, cu copii şi totuşi au ambiţie să-şi ia diploma de bac. Mai sunt şi cei care au fost corigenţi sau care au picat bacul din iunie-iulie. Cu ei suntem mai exigenţi, dar interesul lor pentru şcoală este scăzut“, a comentat un profesor examinator de la centrul din Grupul Şcolar ICM2 din Craiova, în timp ce îşi aştepta „clienţii“ întârziaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU