7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHandicapaţii închipuiţi, greu de dovedit

Handicapaţii închipuiţi, greu de dovedit

Toate persoanele cu handicap din judeţul Olt sunt supuse unui proces de reevaluare.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt a verificat mai multe dosare, acţiune în urma căreia a depistat cazuri în care bolnavii au primit un grad inferior de handicap şi chiar cazuri în care indemnizaţia de handicapat nu era justificată, persoanele respective fiind decăzute din drepturi. Cu toate acestea, conducerea instituţiei confirmă că mai sunt încă handicapaţi închipuiţi, care primesc lunar sume nemeritate. Directoarea instituţiei, Luminiţa Tudora, arată cu degetul către medicii care le eliberează certificatele, în baza cărora le sunt acordate indemnizaţiile.

În total, în judeţ sunt aproximativ 10.000 de persoane cu handicap, dintre care 2.000 sunt copii. Fiecare este supus periodic unei expertize realizate de o comisie din cadrul DGASPC. Deşi din această echipă de verificare face parte şi un medic de medicina muncii, acesta este obligat să ţină seama în primul rând de recomandările medicului specialist.

„Comisia noastră nu poate face altceva decât să trimită pacientul înapoi la medicul specialist pentru reevaluare. Numai acesta poate da un verdict în cazul pacienţilor“, a spus Tudora. Ea a mai adăugat că există în Olt persoane care beneficiază de indemnizaţii de handicap pe nedrept, însă aceste cazuri sunt puţine. „Sunt şi la noi astfel de cazuri, însă nu putem face nimic pentru a dovedi acest lucru. Numai în baza unor sesizări primite de la cetăţeni care au cunoştinţă de asemenea persoane am putea acţiona. În orice caz, în comparaţie cu alte judeţe, în Olt nu sunt foarte multe persoane cu handicap“, a afirmat directoarea DGASPC.

 

Bani nemunciţi

 

În mai toate localităţile din judeţul Olt sunt oameni care au probleme de sănătate minore, însă primesc lunar indemnizaţia de persoană cu handicap. Deşi ar putea munci, se mulţumesc cu sumele primite de la stat. Majoritatea au o situaţie materială modestă, însă au reuşit să se pună bine cu persoane influente din administraţia locală. Acestea din urmă intervin pentru a le asigura un venit lunar, după care le solicită ajutorul în diverse activităţi gospodăreşti. Astfel, au de câştigat atât handicapaţii închipuiţi, cât şi cei care le oferă sprijin în dobândirea acestui „statut“. Localnicii cunosc această situaţie, însă nu au nici un interes să sesizeze organele abilitate.

Singurii care ar putea demasca medicii care primesc bani pentru a emite certificate de handicapat sunt reprezentanţii Colegiului Medicilor. Până acum, în Olt, nici un medic nu este cercetat pentru că a încadrat pe nedrept o persoană într-un anumit grad de handicap.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII