17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGarGară pe bani publici

GarGară pe bani publici

Doar cinci zile îi mai despart pe craioveni de minunea minunilor: o piaţă superbă în Gara Craiova. Asta susţin funcţionarii din Primăria Craiova şi patronul firmei constructoare, care, după ce au tot amânat contractul de execuţie, au promis că pe 26 august Piaţa Gării se predă la cheie.

Aproape patru milioane de lei a pompat Primăria Craiova, din buzunarele contribuabililor, într-un şantier fără moarte: Piaţa Gării. Coşmarul născut în august 2007 ar fi trebuit să ia sfârşit, conform contractului dintre municipalitate şi firma Cavi Imexco SRL, în ianuarie 2008. Din pricini închipuite de ambele părţi, cum ar fi că nici constructorul, dar nici şefii Direcţiei de investiţii nu se aşteptau ca în Craiova să mai vină şi iarna, prin decembrie, ianuarie şi februarie, înţelegerea a fost prelungită până în martie 2008. Pe banii şi pe nervii craiovenilor. Timp în care pe şantier sculele şi utilajele mureau de plictiseală, traficul rutier în zonă era în comă, iar clienţii CFR îşi blestemau zilele. În martie, nimic nou pe şantier. Nici măcar muncitori pe care primarul Craiovei, Antonie Solomon, oţărât peste măsură de situaţia de la Gară, să-i poată înjura. „Mă duc acolo şi nici n-am pe cine să înjur!“, declara public edilul-şef cu câtva timp în urmă. Martie, aprilie şi mai, ba aproape şi toată luna iunie au trecut peste Craiova. Nu şi peste Piaţa Gării, unde a stat în loc timpul. Când toată lumea credea că autorităţile vor lua măsuri, a venit şi bomba: directorul Direcţiei investiţii şi programe de dezvoltare a Primăriei Craiova, Sever Bordu, a avut din nou o revelaţie, asemenea celei cu anotimpurile. Directorul a realizat că, de fapt, nu comandase mai nimic în piaţă cu un an în urmă. Ceea ce înseamnă că, firesc, nici constructorul nu prea avea la ce să tragă. Aşa încât Bordu semnează o nouă prelungire, pentru încă trei luni, pe motiv de lucrări suplimentare, adică mai tot ceea ce primăria ne spunea încă din 2007 că se va face: construcţie fântână, mobilier urban, placaje la staţiile de autobuz, cişmele, jardiniere, branşamente la căminele de alimentare cu apă, reţelele etc. Evident, funcţionarul mai bagă şi nişte bani: 1,26 milioane de lei. „S-a decalat termenul de finalizare a contractului iniţial, pentru că noi am renunţat la o parte din lucrările cuprinse în el, alegând alte soluţii tehnice, cuprinse în noul contract, de lucrări suplimentare. Cum termenul acestora noi este în august, vom recepţiona toată lucrarea atunci“, a spus Sever Bordu.

 

Primăria mută

 

Ieri, în şantierul din Piaţa Gării, din nou linişte. Constructorii nici nu au de ce să se agite, fiindcă până pe 26 august mai sunt cinci zile, iar în Primăria Craiova există cel puţin un director, Sever Bordu, care poate oricând să amâne un termen de execuţie. Fie şi pe motiv că a plouat acum o săptămână. Încercările noastre de a afla când se inaugurează celebra Piaţă a Gării au rămas ieri fără rezultat, fiindcă nici un funcţionar din primărie nu mai are voie, sub ameninţarea cu demiterea, să discute cu presa. Singura îndrituită, Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a instituţiei, a spus, după ce a luat legătura cu răspunzătorii, că aceştia aşteaptă. „Se aşteaptă termenul, 26 august, şi apoi se vor stabili măsurile care se impun“, a declarat Carmen Licu. Patronul Cavi Imexco SRL, Viorel Călin, ne-a solicitat cu puţin timp în urmă să nu-i publicăm punctul de vedere. Îi respectăm dorinţa, cel puţin până pe 26 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

112 COMENTARII