10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de meşteri populari îşi expun creaţiile la Târgu Jiu

Zeci de meşteri populari îşi expun creaţiile la Târgu Jiu

45 de meşteri populari din toate zonele ţării şi doi din Serbia participă la cea de-a patra ediţie a Târgului Meşterilor Populari, care s-a deschis ieri,
în Târgu Jiu.

La deschiderea Târgului Meşterilor Populari au participat, pe lângă făuritorii de obiecte tradiţionale, ansamblurile prezente la Festivalul Internaţional de Folclor, care a început cu o zi mai devreme, şi autorităţile locale. Pompiliu Ciolacu, directorul ediţiei din acest an al târgului şi directorul Palatului Copiilor din Târgu Jiu, a spus că, din discuţiile avute cu meşterii populari, târgul care se desfăşoară în Târgu Jiu este printre cele mai bune din ţară. Organizatorii au oferit diplome de excelenţă şi premii în bani meşterilor reprezentativi: Rozalia şi Gheorghe Graur, din Mureş, Ioan Ştefan, din Hunedoara, Elvira Gavriş, din Cluj, Iulian Mihalache, din Neamţ, Constantin Mănoiu, din Vâlcea, Cornel Sitar, din Maramureş, Valeria Berca, din Suceava, Mircea Crăciun din Bucureşti, Maria Dinoiu, din Polovragi, şi Pompiliu Ciolacu, din Târgu Jiu.

La finalul festivităţii de deschidere a Târgului Popular, ansamblurile de folclor din Ungaria, Serbia şi Bulgaria au prezentat un spectacol de dansuri.

 

Fraţii Sitar, meşteri ceramişti renumiţi

 

Cornel Sitar este unul dintre meşterii populari distinşi de organizatori cu un premiu de excelenţă. Acesta realizează obiecte din ceramică, în familia lui existând o tradiţie de 180 de ani în acest meşteşug.

„Am învăţat această meserie de la tatăl meu, care avea diplomă de maestru ceramist şi a învăţat de la un unchi al dânsului. Acum este a patra generaţie de meşteri în familia noastră. Eu lucrez împreună cu fratele meu şi cu familiile noastre“. Fraţii Sitar sunt unii dintre cei mai renumiţi şi pricepuţi meşteri ceramişti din ţară. Numai în acest an au participat la numeroase târguri şi expoziţii de ceramică în mai multe ţări din Europa: Italia, Elveţia, Germania şi Iordania. Produsele realizate de fraţii Sitar s-au bucurat de apreciere peste tot, pentru că au un colorit deosebit, modelele sunt tradiţionale şi specifice zonei. „Sunt foarte apreciate pentru că au multă manualitate, iar acest lucru s-a pierdut în Occident. Este o ceramică mai lucrată. Până când ajunge în formă finală, un produs îţi trece de 70 de ori prin mână pentru că trebuie să parcurgă mai multe etape“, a spus Cornel Sitar. Obiectele realizate de acesta şi de fratele lui sunt împărţite în două categorii: tradiţionale şi moderne. Cele tradiţionale (farfurii, vase, căni etc.) păstrează coloritul şi modelele tradiţionale, iar cele moderne (suporturi pentru lumânări, scrumiere, felinare, ploşti etc.) imită culoarea lemnului şi sunt de diferite forme şi modele. „Sunt apreciate mai mult şi dacă au şi o latură utilitară“, a spus Cornel Sitar. Pentru acesta meşteşugul nu mai are nici un secret. A absolvit Facultatea de Construcţii Civile şi Industriale şi a realizat mai multe fabricii de ceramică. Ştie foarte bine tehnologiile cele mai bune pentru ca obiectele să fie de calitate şi atractive. A lucrat în paralel şi ca inginer, şi ca meşter ceramist în atelierul familiei, iar din anul 2003 s-a dedicat exclusiv meşteşugului deprins de la tatăl lui.

 

Pălării şi genţi din papură

 

Soţii Rozalia şi Gheorghe Graur au fost şi ei distinşi cu un premiu de excelenţă de organizatori. Aceştia realizează pălării, genţi, coşuleţe, suporturi pentru oale şi ornamente, toate făcute din papură. Rozalia Graur are 62 de ani şi practică acest meşteşug din copilărie. „Am învăţat de la mama mea să lucrez. Totul se face manual şi este foarte mult de muncă. O pălărie se face în două zile. Sunt căutate produsele noastre, pentru că sunt de calitate“, a spus Rozalia Graur. Cei doi soţi sunt chemaţi de multe ori să susţină cursuri la Muzeul Satului din Bucureşti pentru a-i învăţa şi pe cei mici să practice acest meşteşug.

Târg al meşterilor populari olteni

Autorităţile vor să organizeze un târg al meşterilor populari din Oltenia, care să se desfăşoare cu ocazia Zilelor Oraşului. La acest târg participă 14 meşteri din judeţul Gorj, dar solicitările au fost mult mai mari. „Vrem să organizăm un târg al meşterilor din Oltenia, pentru că la această ediţie nu am putut să-i primim pe toţi“, a spus Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean al Creaţiei Populare Gorj.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS