10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrefectul paralizează consiliul judeţean

Prefectul paralizează consiliul judeţean

Consiliul Judeţean Vâlcea nu îşi mai poate desfăşura activitatea, fiind atacat în contencios administrativ, la Tribunalul Vâlcea, de prefectul Radu Renga, întrucât patru comisii de specialitate din cele opt formate sunt ilegale şi nu respectă Legea nr. 215 şi Ordonanţa nr. 35.

După formarea noului CJ, s-a decis, la sfârşitul lunii iunie 2008, în şedinţă ordinară, ca în următorii patru ani, în cadrul instituţiei, să funcţioneze opt comisii de specialitate, formate din consilierii judeţeni aleşi. Dintre acestea, patru sunt ilegale. CJ Vâlcea e compus din trei formaţiuni politice, PSD, PD-L şi PNL, şi toate au cam aceeaşi reprezentare. PSD are 34,38%, PD-L – tot 34,38%, iar PNL – 31,25%. „Patru dintre cele opt comisii sunt formate ilegal şi nu respectă legea, pentru că din două nu fac parte consilieri PNL, iar în câte una un reprezentant PSD şi unul PD-L“, a spus Radu Renga.

Consilierii liberali nu fac parte din comisia pentru buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al judeţului şi din cea pentru strategii, programe de dezvoltare economico-socială şi relaţii externe. În comisia pentru sănătate, familie, protecţie socială şi protecţia copilului nu e nici un reprezentant PD-L, iar în cea pentru cultură, culte, educaţie, tineret şi sport, nici un consilier PSD.

 

Atenţionările prefectului, ignorate de CJ

 

Pe 8 iulie 2008, prefectul a atenţionat CJ Vâlcea, printr-o adresă, că patru comisii din cele opt sunt formate ilegal. Consilierii PSD şi PD-L au format o alianţă, după alegeri, şi au votat în şedinţă extraordinară respingerea solicitării prefectului. „Nu am primit de la CJ nici un răspuns. Am atenţionat consiliul a doua oară pe 15 iulie 2008. Nu s-a luat în seamă atenţionarea nici de data aceasta. Pe 14 august, CJ a avut o nouă şedinţă ordinară. Nici de data asta nu s-a revenit asupra formării comisiilor, motiv pentru care noi am atacat CJ în contencios administrativ“, a declarat Radu Renga.

Reprezentantul guvernului în teritoriu spune că Legea nr. 215, la alin. 6, prevede ca organizarea şi funcţionarea comisiilor de specialitate să se formeze respectându-se configuraţia politică rezultată în urma alegerilor locale. În acelaşi timp, Ordonanţa nr. 35, în articolul 17, spune că numărul locurilor în fiecare comisie se stabileşte în consiliu în funcţie de ponderea fiecărui partid. Cele trei formaţiuni politice au reprezentare în CJ de peste 30% şi, conform legii, comisiile formate din cinci persoane trebuie să aibă în componenţă doi consilieri PSD, doi de la PD-L şi un liberal, iar cele formate din trei persoane trebuie să aibă un reprezentant al fiecărei formaţiuni politice.

 

Preşedintele Câlea merge personal în instanţă

 

Conform legislaţiei în vigoare, activitatea CJ Vâlcea este blocată în prezent şi nu mai poate fi pus în dezbatere şi votat nici un proiect de hotărâre. CJ are acum două variante prin care poate ieşi din impas. Sau instanţa de contencios să ia cât mai repede cu o decizie, sau, dacă nu, CJ, în şedinţa din 30 august, să refacă aceste comisii, pentru a respecta Legea nr. 215 şi Ordonanţa nr. 35. „În cazul în care CJ se reuneşte mâine şi formează comisiile respectând legea, eu îmi retrag plângerea. Pe mine mă interesează ca fiecare partid să fie reprezentat conform legii“, a precizat Radu Renga.

Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea, susţine că în instituţia pe care o conduce s-a lucrat legal şi va merge personal în instanţă cu toate actele să îşi apere dreptul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS