Acasă Local Incendiu stins de ploaie

Incendiu stins de ploaie

Un incendiu de pădure, izbucnit sâmbătă în jurul orei 18.00, în Mehedinţi, a dat mari bătăi de cap autorităţilor. Flăcările, care au ars aproape toată noaptea de sâmbătă spre duminică, au mistuit peste 150.000 de metri pătraţi de pădure de foioase şi pădure de brad. Incendiul a izbucnit din senin şi a cuprins toată pădurea. Misiunea pompierilor a fost aproape imposibilă, focul atingând pe alocuri chiar şi înălţimea unui copac, din cauza vântului care sufla cu putere.

Primii care au intervenit şi au încercat să ţină piept focului au fost localnicii, care, alături de pădurari, s-au luptat cu flăcările. Din cauza vântului puternic, care sufla cu peste 50 km/h, oamenii au cedat şi au cerut sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta“. Voluntarii şi pompierii, adică aproape 80 de persoane, nu au reuşit nici să lichideze focul, nici să-l încercuiască. Pompierii au fost învinşi de terenul accidentat, două dintre autospeciale fiind abandonate pe traseu – una, blocată la marginea pădurii, iar cea de-a doua, oprită din drum din cauza a două pene de cauciuc.

După aproape şase ore de muncă asiduă, când toate speranţele se năruiseră, doar puterea divină a reuşit să stingă flăcările, care se îndreptau ameninţător spre case. Zece minute de ploaie torenţială i-au înviorat pe cei care încercau să stingă incendiul, în timp ce natura, la rândul său, s-a oprit din clocot.

Cu toate acestea, pinii şi strejarii din pădurea afectată au ars toată noaptea, 20 de pompieri fiind lăsaţi să supravegheze focul, pentru a nu se extinde. În urma incendiului, au fost distruse peste 15 hectare de pădure din localitatea Şuşiţa, judeţul Mehedinţi, printre care şi o pădure de pin dintr-o arie protejată.

Din primele verificări şi declaraţii ale martorilor, se pare că focul a fost pus cu bună ştiinţă de o mână criminală.

 

 

Exit mobile version