17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞatra, la prefectură

Şatra, la prefectură

Evacuaţi din cocioabele de la Făcăi, romii au venit ieri la sediul Primăriei Craiova, cerând să li se permită să-şi ridice altele sau să li se dea locuinţe. Fiindcă nu au reuşit să discute cu primarul, rei s-au mutat peste stradă, în faţa Palatului Administrativ Dolj. Potrivit unor surse din poliţie, migraţia romilor la Făcăi a fost comandată şi plătită.

 

Aproape 20 de romi craioveni, femei, bărbaţi şi copii, s-au instalat ieri-dimineaţă în faţa sediului Prefecturii Dolj, în semn de protest faţă de acţiunea prin care Primăria Craiova le-a demolat miercuri locuinţele ridicate fără autorizaţie în cartierul Făcăi şi ca replică la refuzul edililor de a discuta ieri cu ei în sediul primăriei. Şatra a fost desfiinţată însă rapid de Poliţia Comunitară şi de Poliţia Craiova, care i-au dus pe romi la Secţia 2, în a cărei rază de competenţă domiciliază ţiganii. „Au fost ridicate 15 persoane de etnie romă care blocau trotuarul de la prefectură. Acestea au fost conduse la Secţia 2, conform procedurii pentru astfel de situaţii, fiindcă ei au domiciliul în Romaneşti“, a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu. Aceasta a precizat că, înainte de a se aduna la prefectură, romii fuseseră la primărie. „Au venit prima dată la primărie, unde li s-a explicat că nu pot fi primiţi decât în audienţă şi nu toţi o dată. Li s-a spus că ar fi cel mai bine ca luni să vină câţiva reprezentanţi ai lor, să discute cu responsabilii. Părea că au înţeles, însă, după câteva minute, au fost găsiţi adunaţi pe trotuar“, a mai spus Carmen Licu. Poliţia Comunitară nu-i va acuza pe ţigani de tulburarea liniştii şi ordinii publice, întrucât nu s-au dedat la astfel de fapte. La Secţia 2, romilor li s-a explicat că, dacă vor să protesteze, atunci trebuie să urmeze calea legală, adică să obţină autorizaţiile necesare, a arătat purtătoarea de cuvânt a IPJ Dolj, Florentina Popescu.

Iz de afacere imobiliară

 

Ţiganii veniţi ieri la primărie şi la prefectură au locuit până de curând în Craiova, însă, nu se ştie din ce motiv, ei au migrat ca la ordin în cartierul Făcăi. Surse din cadrul Poliţiei Craiova susţin că au informaţii potrivit cărora ţiganii au fost îndemnaţi să ocupe cu forţa terenul de la Făcăi şi chiar au primit bani pentru asta, urmând ca mai apoi terenul să ajungă pe mâna unor persoane potente. Ei trebuie să înapoieze acum banii, pe care însă nu-i mai au. Romii au evitat să facă declaraţii cu privire la eventuale interese imobiliare, dar câţiva dintre ei s-au văicărit că „sunt la mâna cămătarilor“. Dumitru Nicolae, consilierul pe problemele etniei la primărie, nu a putut fi contactat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII