Acasă Local Scurte ştiri

Scurte ştiri

Votul deputaţilor poate activa clauza de salvgardare

Clasa politică a dat dovadă de „neruşinare“ şi „iresponsabilitate“ prin respingerea cererilor DNA de începere a urmăririi penale în cazurile Adrian Năstase şi Miron Mitrea, acest lucru putând duce la activarea clauzei de salvgardare, susţine Mihai Poliţeanu, coordonator de programe al Freedom House. Potrivit lui Poliţeanu, votul parlamentarilor era previzibil, având în vedere atacurile permanente ale politicienilor la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi dorinţa evidentă de aproape doi-trei ani a acestora de a stopa lupta anticorupţie. „Din punctul meu de vedere, este o neruşinare a clasei politice sau, mai precis, a celor care au votat împotriva începerii urmăririi penale, pentru că se încalcă până la urmă Constituţia, deputaţii arogându-şi statutul de judecători şi nelăsând să se înfăptuiască actul de justiţie conform cursului normal“, a declarat Mihai Poliţeanu, citat de NewsIn. Reprezentantul Freedom House România consideră totodată că votul politicienilor în cazul Năstase şi Mitrea ar putea duce la activarea clauzei de salvgardare. „Este o iresponsabilitate care poate duce la activarea clauzei de salvgardare şi este o sfidare a opiniei publice şi a bunului-simţ“, a mai spus Poliţeanu, care este şi coordonator de programe al Iniţiativei pentru o Justiţie Curată.

Adrian DINU

Aleşi noi la Cameră

Camera Deputaţilor a validat ieri 12 mandate de parlamentar (cinci PD-L, patru PNL, două UDMR şi unul PSD), din cele 18 posturi devenite vacante şi în urma înregistrării celor 14 demisii ale deputaţilor aleşi locali. Preşedintele comisiei de validare, Marian Sârbu, a anunţat, la începutul şedinţei de ieri, că organismul pe care îl conduce a luat cunoştinţă de faptul că au devenit vacante 18 locuri de deputat şi au fost depuse actele cerute de lege pentru ocuparea a 12 posturi. Preşedintele de şedinţă, liberalul Bogdan Olteanu, a informat că au fost înregistrate, la Biroul Permanent, 14 demisii din calitatea de deputat, şi anume: PNL – Ionel Paler, Grigore Crăciunescu, Emanoil Semcu; PD-L – Mugurel Sârbu, Ion Gonţea, Florin Popescu, Mircea Man, Ionesie Gheorghioni, Marius Bălu, Vasile Pruteanu, Aurel Olărean; UDMR – Antal Andras, Tamas Sandor, Kovacs Attila. Cei 12 deputaţi validaţi ieri de plen şi care au depus jurământul sunt: Radu Eugeniu Coclici (PSD), Adriana Mihaela Vasil (PD-L), Adrian Ciocănea Teodorescu (PNL), Gheorghe Augustin Eugen Nadudvari (UDMR), Valentin Rusu (PD-L), Pal Peter Hasna (UDMR), Iulian Vladu (PD-L), Mihail Vlasov (PNL), Ioan Radu Micle (PNL), Elena Eling (PD-L), Nicolae Alexandri (PNL), Eugen Constantin Uricec (PD-L).

Adrian DINU

Berceanu, preşedinte până la pensie

Radu Berceanu va ieşi pensionar din funcţia de preşedinte de partid din cauza lipsei de concurenţă. Asta a declarat într-o conferinţă de presă susţinută ieri primarul pedelist Antonie Solomon, acesta ţinând să-şi liniştească astfel şeful de partid. „Berceanu trebuie să stea liniştit, pentru că nu o să-i ia nimeni locul. O să iasă la pensie din preşedinte de partid, fiindcă pe mulţi nu îi interesează funcţia. Cel puţin, pe mine“, a spus Solomon.

Cristina BÎŢU

Electrocasnice pentru sinistraţi

Sinistraţii din zonele afectate de inundaţii vor primi de la SC ALRO SA 100 de aragazuri şi tot atâtea frigidere. Iniţiativa a fost considerată de prefectul judeţului Olt, Ştefan Nicolae, lăudabilă. De asemenea, în contul deschis de prefectură la BCR sucursala Slatina, s-au strâns peste 100.000 de lei, sumă ce va ajunge la victimele inundaţiilor. Cu ceva timp în urmă, au fost trimise camioanele cu haine, jucării, produse de îngrijire şi alimente neperisabile colectate în judeţ. 230 de tone de cereale şi mii de conserve de legume şi fructe au ajuns la centrul de colectare a ajutoarelor din Iaşi.

Simona VÂRBAN

Exit mobile version