5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentul corupţiei

Parlamentul corupţiei


Corb la corb nu-şi scoate ochii şi nici deputat la deputat. Ieri, aleşii din Cameră şi-au arătat adevărata faţă, votând împotriva urmăririi penale faţă de Adrian Năstase şi Miron Mitrea în dosarele de corupţie.

 

Camera Deputaţilor s-a reunit ieri, în şedinţă extraordinară, pentru a da votul pe solicitările DNA privind începerea urmăririi penale a deputaţilor PSD Adrian Năstase şi Miron Mitrea. Şedinţa s-a dovedit până la urmă doar o parodie menită să-i aburească pe alegători şi să-i scoată basma curată pe cei doi fruntaşi pesedişti.

 

Rezultat aşteptat

 

Dosarul „Zambaccian“, pentru care procurorii au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de fostul premier, se referea la modul în care familia Năstase a dobândit imobilul de pe strada Zambaccian. În cazul Mitrea, acesta era acuzat că ar fi fost mituit, când era ministru, cu lucrările efectuate de trei societăţi comerciale din Bacău la vila pe care mama sa a deţinut-o în Băneasa. În intervalul 2001 – 2004, casa a fost renovată şi extinsă cu o suprafaţă de peste 100 mp, lucrările fiind executate de firmele Vertcon, Conimpuls şi Regal Bacău.

Deputatul PSD Miron Mitrea nu a participat la şedinţă, iar Adrian Năstase, şi el în aceeaşi situaţie, s-a abţinut de la vot. Nici premierul Tăriceanu nu a participat la vot, susţinând că trebuie să fie prezent la şedinţa de guvern, şi a refuzat să spună dacă ar fi votat pentru sau împotriva începerii urmăririi penale a celor doi social-democraţi.

PNL, PD-L şi PRM anunţaseră înainte că votează în favoarea începerii urmăririi penale, iar PSD, PC şi UDMR au susţinut că deputaţii conservatori vor vota „conform conştiinţei“. Deputaţii PD-L au fost singurii care au votat arătând bilele înaintea introducerii lor în urnă, pentru a se vedea că sunt pentru începerea urmăririi penale.

Potrivit preşedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, la şedinţă au fost prezenţi 278 de deputaţi, cvorumul de şedinţă fiind de 218, iar majoritatea necesară pentru validarea cerererilor era tot de 218 voturi, din 326 de mandate.

 

Anchetă blocată

 

Adrian Năstase şi Miron Mitrea nu pot fi urmăriţi penal, deoarece deputaţii au respins cererile DNA în acest sens, pentru a căror aprobare era nevoie de 218 voturi, a anunţat secretarul Camerei, Ioan Munteanu.

Potrivit numărătorii votului, cererea privind începerea urmăririi penale a lui Adrian Năstase a primit 120 de voturi pentru, 150 împotrivă şi şase voturi au fost nule. Cum PD-L, PNL şi PRM cumulau 143 de voturi, iar PD-L a votat clar, cu bilele la vedere, împotriva lui Năstase, un calcul elementar indică faptul că 23 de liberali şi peremişti au votat, de fapt, împotriva începerii urmăririi penale.

Lucrurile au stat exact pe dos în cazul lui Miron Mitrea. Acesta a primit 160 de voturi pentru, 115 împotrivă şi un vot nul, ceea ce înseamnă că vreo 20 de deputaţi din propria tabără PSD-PC-UDMR au votat în favoarea începerii urmăririi penale a fostului ministru al transporturilor. Voturi insuficiente însă pentru a se da curs cererii DNA. „În acest moment, noi ştim un lucru, că nu poate să continue cercetarea penală“ a fost concluzia lui Ioan Munteanu.

Într-o asemenea situaţie, anchetele în dosarele Mitrea şi Năstase s-au oprit, iar cazurile sunt blocate. „Din acest moment, respectivele dosare sunt blocate, anchetele sunt oprite, din cauză că nu sunt întrunite condiţiile legale pentru continuarea lor“, a afirmat purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, citată de NewsIn.

Alte două cereri de începere a urmăririi penale faţă Năstase ar putea fi votate în septembrie, dar sunt puţine şanse ca rezultatul să fie altul. „Celelalte cereri îşi urmează cursul, astăzi (ieri – n.r.) au fost transmise Comisiei juridice, mă refer la acele volume care au venit de la Parchetul General. Aşa cum s-a procedat şi în prima situaţie, se va întocmi un raport de către Comisia juridică. Acesta va fi prezentat şi votat probabil la jumătatea lunii septembrie“, a afirmat Munteanu, care a adăugat că pe acest caz va lucra aceeaşi subcomisie care a lucrat şi la precendentul raport.

Băşcălie politică

Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ieri că respingerea de către Camera Deputaţilor a cererilor DNA privind urmărirea penală a deputaţilor PSD Adrian Năstase şi Miron Mitrea reprezintă „o băşcălie, o bătaie de joc la adresa justiţiei şi a cetăţeanului“, parlamentul devenind „un for de protejare a celor certaţi cu legea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII