11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnşelaţi de romi

Înşelaţi de romi

Câţiva romi originari din Tecuci, Braşov şi Bucureşti au găsit o întrebuinţare inedită săpunului: îl ambalau în huse textile şi îl schimbau sau vindeau ca telefoane mobile. Ultima victimă a romilor a fost un minor din Balş, care a cumpărat o bucată de săpun cu 400 de lei.

Poliţiştii doljeni au fost sesizaţi marţi seară, în jurul orei 18.00, de Octavian T., de 15 ani, din Balş că, în urmă cu puţin timp, acesta a fost înşelat de mai mulţi bărbaţi care se deplasau cu un BMW, spre Craiova. Aceştia îi vânduseră, contra sumei de 400 de lei, un săculeţ în care trebuia să se afle un telefon mobil. Însă, în loc de telefon, băiatul a găsit o bucată de… săpun. Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, au fost informaţi imediat poliţiştii de siguranţă publică aflaţi în serviciul de patrulare, iar în scurt timp autoturismul a fost depistat în trafic, în zona Plaiul Vulcăneşti, la intrare în Craiova. În urma verificărilor, au fost identificaţi ocupanţii autoturismului. Aceştia sunt Vasile Dobrin, de 19 ani, Gheorghe Călin, de 23 de ani, Dumitrache Mihai, de 24 de ani, toţi din Bucureşti, Mitică Ciucă, de 21 de ani, din Braşov, şi Bobi Stoica, de 20 de ani, din Tecuci. În maşina cu care se deplasau cei cinci romi, au fost descoperite 13 telefoane mobile, mai multe huse şi săculeţi pentru telefoane mobile, în interiorul unora fiind găsite bucăţi de săpun, dar şi un radio CD auto.

Cei cinci suspecţi – împreună cu autoturismul şi bunurile găsite în el – au fost predaţi Poliţiei Balş, unde se continuă cercetările în acest caz. „Cei cinci suspecţi au fost reţinuţi pentru cercetări de către lucrătorii de poliţie din Balş. Aceştia sunt audiaţi, urmând să se stabilească provenienţa celor 13 telefoane mobile şi dacă au mai comis fapte similare în Olt sau în alte judeţe“, a declarat subcomisar Claudia Radu, purtătoarea de cuvânt a IPJ Olt.

 

Caz similar la Târgu Secuiesc

 

Poliţiştii din Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, au înregistrat un caz identic, pe 5 august, când au fost sesizaţi de un tânăr din localitate că, în timp ce se afla în Piaţa Gabor Aron, a fost acostat de un bărbat cu care a făcut schimb de telefon mobil, dar acesta l-a înşelat, dându-i în loc o bucată de săpun, îmbrăcată într-o husă. Poliţiştii au identificat în scurt timp doi principali suspecţi, Remus S., de 22 de ani, şi Gheorghe S., de 25 de ani, ambii domicliaţi în Tecuci, Galaţi.

Din primele cercetări, s-a stabilit că Remus i-a oferit părţii vătămate, la schimb cu un Sony Ericsson, un telefon mobil marca „Nokia N95“, care se afla într-o husă din material textil de culoare neagră. Partea vătămată a fost de acord să facă schimbul, după ce a verificat funcţiile telefonului oferit de tânăr, dar, în momentul târgului, Remus a schimbat telefonul cu o husă identică, în care se afla o bucată de săpun, având forma telefonului.

Continuând verificările, poliţiştii au identificat alţi trei bărbaţi suspecţi, tot din Tecuci, care au ajuns în Târgu Secuiesc împreună cu cei doi principali suspecţi, cu un autoturism înmatriculat în Bucureşti. La controlul autoturismului, poliţiştii au găsit şase telefoane mobile şi au reuşit identificarea proprietarilor, care, contactaţi telefonic, au declarat că au fost înşelaţi într-un mod similar.

Înşelăciunea

Conform Codului Penal al României, inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 12 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII