14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFără bomboane şi pizza în curtea şcolii

Fără bomboane şi pizza în curtea şcolii

Ministerul Sănătăţii a publicat ieri, pe pagina de internet a instituţiei, lista alimentelor care nu vor mai fi comercializate în şcoli şi grădiniţe, potrivit recomandărilor specialiştilor în nutriţie.

Pentru sănătatea şcolarilor şi a preşcolarilor, vor fi interzise alimentele cu conţinut mare de zahăr, grăsimi şi sare şi cele care, prin conţinut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vânzare, mai puţin sandvişurile, care vor putea avea până la 350 Kcal.

Lista mai include produse precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prăjiţi şi mezelurile grase, deoarece acestea au un conţinut mare de grăsimi pe suta de grame.

Elevii nu vor mai putea cumpăra de la magazinele din incinta şcolilor nici chipsuri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune şi seminţe sărate, din cauză că acestea conţin peste 1.5 grame de sare pe suta de grame.

Lista interzice, de asemenea, comercializarea de prăjituri, bomboane, acadele şi sucuri carbogazoase cu conţinut ridicat de zahăr, dar şi a oricăror alimente vrac (vărsate).

Potrivit comisiei care a elaborat lista, băuturile care vor putea fi vândute sunt apa îmbuteliată şi răcoritoarele din extract de fructe sau legume, fără nici o altă substanţă adăugată.

Principalele alimente care vor fi comercializate fără restricţii în magazinele din incinta şcolilor sunt lactatele, fructele şi legumele, deoarece acestea se încadrează în limitele impuse pentru alimentele recomandate copiilor.

Elevii pot cumpăra alimentele nepermise în drum spre şcoală şi le pot consuma în pauze, deoarece legea nu interzice acest lucru. De asemenea, în magazinele situate la minimum cinci metri de şcoli este permisă comecializarea produselor interzise.

Forma finală a listei, care va deveni literă de lege printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, va fi stabilită în urma dezbaterii publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS