17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDascălii corigenţi, la catedră

Dascălii corigenţi, la catedră

La sfârşitul verii se numără posturile libere din învăţământul doljean. Aspiranţii se bat pentru cele 1.407 norme sau fracţiuni de normă rămase libere. Printre cei care vor să ne înveţe copiii se numără şi profesorii care în luna iulie au obţinut note de 1, 2, 3 sau 4, la examenele de titularizare.

Nici nu s-a încheiat bine sesiunea de titularizare, că dascălii doljeni au început din nou să facă dosare, să completeze fişe de înscriere, de această dată pentru a fi suplinitori în învăţământ. Profesorii corijenţi la examenele din iulie pot concura pentru unul dintre posturile rămase neocupate. „Candidaţii care nu au obţinut nota cinci în nici unul din centrele de concurs pentru titularizare din luna iulie 2008 au dreptul să depună doar o cerere de înscriere, în care vor preciza centrul sau centrele la care s-au înscris în perioada mai – iunie. Sunt 262 de candidaţi cu note sub 5 care vor concura alături de alte viitoare cadre didactice care nu s-au înscris la titularizarea din toamnă. Aceştia vor concura pe cele 1.407 norme sau fracţiuni de normă libere“, a explicat Gianina Chirigiu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Cele mai multe posturi libere sunt la educaţie muzicală – 111, şi cele de învăţători-educatoare, 35, respectiv 38. Mai au o şansă să ajungă la catedră şi viitorii profesori de limba franceză, religie şi educaţie fizică şi sport.

Liber şi la detaşări

 

Posturile titularizabile rămase neocupate în iulie s-au transformat acum în posturi netitularizabile, care vor fi ocupate de dascăli suplinitori, în şedinţe publice. „La etapa din iulie, toţi candidaţii urmăresc să ocupe postul titularizabil care le convine. Dacă nu reuşesc să se titularizeze, devin suplinitori în toamnă. Au fost situaţii în care posturile titularizabile care nu s-au ocupat au devenit acum netitularizabile.

Un asemnea exemplu este o catedră de educaţie fizică şi sport unde nici un candidat nu a obţinut nota 7 ca să se titularizeze“, a menţionat Gianina Chirigiu. Candidaţii care au obţinut un post, dar nu sunt mulţumiţi de noul lor loc de muncă, pot, în perioada 18 – 19 august, să solicite detaşarea, pentru aceasta având nevoie de acordul Ministerului Educaţiei şi al ISJ Dolj. Şedinţa publică pentru detaşare are loc pe 23 august, iar cele pentru suplinire, pe 28 şi 29 august.

 

Suplinitorii îşi numără orele

 

Dacă dascălii au obţinut note peste 7, s-au titularizat şi au avut parte de o vacanţă, unii dintre cei care au rămas cu posturile de suplinire au stat încă o lună de zile cu emoţii, pentru că în iulie nu şi-au completat o catedră, metodologia Ministerului Educaţiei interzicându-le să îşi ia ore la mai multe unităţi de învăţământ unde au dat examen. Aceştia îşi vor completa catedrele la sfârşitul lunii august.

Chiar şi după această sesiune de suplinire şi detaşare, mişcarea de personal din învăţământul doljean este departe de final, anual 2.500-3.000 de cadre didactice plecând sau ocupând catedre, după ce altele intră în concedii de maternitate, de studii sau ocupă funcţii de conducere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII