12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Bac de toamnă

Peste 2.500 de absolvenţi de liceu de toate vârstele îşi vor încerca din nou norocul, la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat din acest an.

Fie că sunt proaspeţi absolvenţi sau persoane care au terminat liceul în urmă cu mai mulţi ani, cu toţii speră ca de această dată să intre în posesia diplomei de bacalaureat.

„Până acum avem 2.277 de candidaţi care s-au înscris la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat. Lor li se adaugă şi aproximativ 200 de elevi care îşi dau în aceste zile corigenţele sau care, din diferite motive, nu au avut situaţia şcolară din clasa a XII-a încheiată. Avem un număr mare de candidaţi înscrişi care provin din promoţiile mai vechi, chiar înainte de anul 2000“, a explicat Luminiţa Popescu, inspectoare generală a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

Taxe şi cheltuieli de transport

 

Majoritatea candidaţilor nu vor susţine toate probele examenului, ci numai pe cele pe care le-au picat. Şi cei 16 absolvenţi de liceu din acest an de la Grupul Şcolar Cârcea, care nu au promovat bacul din vară, la fel ca şi elevii de la GS Dăbuleni şi Malul Mare, care au avut aceeaşi soartă, au acum o nouă şansă de a lua bacalaureatul. Absolvenţii de liceu care nu au reuşit nici a treia oară să promoveze examenul nu mai pot susţine probele gratis, ci trebuie să plătească 34,16 lei pentru fiecare, adică 205 lei pentru toate cele şase examene. La acestea se adaugă şi costurile transportului pentru candidaţii care nu sunt din Craiova, pentru că probele examenului de bacalaureat se vor susţine numai în centre din Bănie. „Candidaţii din promoţii mai vechi trebuie să îşi asigure singuri transportul. În unele comune, şcolile sau primăriile, aşa cum este cazul celei din Cetate, suportă cheltuielile de transport pentru cei care au terminat în acest an liceul. Ceilalţi se descurcă pe cont propriu“, a spus Luminiţa Popescu.

De luni, din nou la examen

 

A doua sesiune a examenului se va susţine în cinci centre, la Grupul Şcolar „Anghel Saligny“, GS ICM 2, GS „C.D. Neniţescu“, Liceul CFR şi Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“. Examenul va începe luni, 18 august, cu proba orală la limba şi literatura română. Pe 20 august, candidaţii vor susţine cea de-a doua probă orală, la limba şi literatura modernă, urmând ca din 21 august să înceapă probele scrise, prima fiind la limba şi literatura română. Pe 25 august, candidaţii vor susţine proba scrisă obligatorie a profilului, pe 26 august, una la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, iar pe 27 august va fi proba scrisă sau practică, la alegere dintre disciplinele din celelalte arii crriculare.

Pe 29 august, vor fi afişate rezultatele şi, până la ora 20.00, candidaţii nemulţumiţi vor putea depune contestaţii. Până pe 31 august vor fi rezolvate, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 1 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS