14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnotul, relaxarea gravidelor

Înotul, relaxarea gravidelor

Alergatul? Urcatul şi coborâtul scărilor? Medicii obstetricieni s-au pus de acord asupra unui aspect: înotul e cel mai bun mijloc de tonifiere şi relaxare a organismului unei femei însărcinate şi poate fi efectuat pe parcursul întregii sarcini, fără restricţii, ca alte sporturi.

Este mijlocul ideal de relaxare a organismului, încordat sau obosit, căci pune la muncă foarte multe grupe de muşchi, notează ele.ro. Este recomandat la orice vârstă, fiind sportul tuturor, chiar şi al viitoarelor mămici, îngrijorate că activităţile obişnuite le pot afecta bebeluşul sau desfăşurarea sarcinii. Înotul este răspunsul cu care toată lumea, chiar şi doctorii, sunt de acord. Tonifierea muşchilor abdomenului reprezintă o soluţie foarte bună pentru ca viitoarele mămici să îşi crească şansele pentru o naştere normală şi să revină mult mai repede la greutatea avută înainte de sarcină. Ca peste tot, există însă un dar. În acest caz, contactul unei femei însărcinate cu apa şi înotul în particular trebuie făcut cu anumite precauţii, pentru evitarea complicaţiilor.

 

Lichid pentru efort

 

Aşadar, dacă n-au mai înotat în mod regulat înainte de sarcină, mămicile trebuie să ceară părerea medicului. Este bine să înceapă progresiv, cu o încălzire, şi să nu forţeze foarte mult muşchii şi plămânii. Hidratarea permanentă este obligatorie. Faptul că se află în apă nu schimbă cu nimic pe acela că se depune destul efort, astfel că, o dată la fiecare jumătate de oră petrecută în bazin, se beau cel puţin 250 ml de lichide, de preferat apă plată sau ceai de plante. Este indicat înotul în timpul dimineţii, pentru că temperatura de afară este mai scăzută.

 

Atenţie la apă

 

Se recomandă verificarea calităţii şi a temperaturii apei. În cazul unei piscine încălzite, viitoarele mămici trebuie să se intereseze de concentraţia de clor şi alte substanţe cu care e posibil să fie tratată apa. Dacă este vorba de un ştrand, femeile însărcinate sunt obligate să aibă grijă ca apa să nu fie prea rece, un şoc termic putând declanşa contracţii involuntare periculoase. De asemenea, trebuie acordată atenţie la bolile de piele sau la cele venerice, transmisibile foarte uşor în apa dulce. La mare, atenţie la valuri, căci orice lovitură în zona inferioară a abdomenului se transmite direct fătului. De asemenea, trebuie acordată atenţie nisipului din apă, în contact cu zona intimă. În schimb, apa marină are şi un avantaj: datorită concentraţiei saline, ea împiedică transmiterea de boli.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS