13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboi la Marea Neagră

Război la Marea Neagră

Încercând să-şi recupereze o parte a teritoriului naţional de sub influenţa separatiştilor, Georgia a ajuns teatrul de război al Rusiei.

Criza politică şi militară dintre Georgia şi Rusia a căpătat o amploare nebănuită în conflictul privind Osetia de Sud. Campania pornită de Georgia, în noaptea de joi spre vineri, pentru recuperarea teritoriilor separatiste osete a atras o escaladare a conflictului, după intervenţia Rusiei. Războiul pare să fi depăşit graniţele Osetiei separatiste, mutându-se pe teritoriul Georgiei, la circa 1.600 de kilometri de România, pe celălalt mal al Mării Negre.

 

Confruntări deschise

 

Sub pretextul menţinerii păcii, trupele ruse au început de vineri confruntarea cu militarii georgieni în oraşul Ţhinvali, capitala Osetiei de Sud. Sub presiunea forţelor Moscovei, sâmbătă, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a acuzat Rusia de o invazie militară generală a ţării sale, declarând, la rândul său, starea de război şi legea marţială.

Ofensiva rusă a acţionat însă pe mai multe fronturi. Pe de-o parte în Osetia, iar pe de altă parte, chiar asupra unor oraşe şi instalaţii civile sau militare de pe teritoriul Georgiei, în afara zonei de conflict.

Ziua de sâmbătă a marcat şi intrarea Abhaziei în conflict, cu bombardarea unei părţi a defileului Kodori din această regiune, controlată însă de georgieni. Autorităţile georgiene au acuzat aviaţia rusă pentru bombardamente, dar abhazii au declarat că ei au fost autorii. Duminică dimineaţă, liderul separatist Serghei Bagapş a anunţat trimiterea a 1.000 de militari în defileul Kodori şi mobilizarea rezerviştilor.

Sâmbătă, aviaţia rusă a bombardat, „devastând complet“, potrivit părţii georgiene, portul Ponti de la Marea Neagră, de importanţă strategică pentru transportul de hidrocarburi, şi oraşul Gori, unde bombele au lovit clădiri locuite, provocând victime al căror număr nu este cunoscut pentru moment. Sute de persoane începuseră să se refugieze din Gori.

 

„Invazie rusă“

 

Tot sâmbătă, ministrul georgian de externe, Ekaterina Tkeşelaşvili, a anunţat public că Georgia se confruntă cu o „invazie rusă“ şi are „nevoie urgentă de ajutor“, informează AFP. „Avem nevoie urgentă de ajutor. Trebuie să oprim invazia rusă, să punem capăt violenţelor“, a spus ea, adăugând că Georgia este vizată de „bombardamente intense“ pe întregul teritoriu, care au drept ţintă obiective „tactice, economice şi umane“.

Între timp, capitala osetă Ţhinvali a fost aproape în întregime distrusă de bombardamentele aeriene şi de schimbul de lovituri de artilerie între georgieni şi ruşi. Ţhinvali „este aproape în întregime distrus. Locuitorii se refugiază în subsoluri“, a anunţat ieri site-ul guvernului local, citat de NewsIn. „Lipsesc produse alimentare de primă necesitate, nu sunt gaze şi nici electricitate“, informează autorităţile de la Ţhinvali, care califică situaţia din capitală drept o „catastrofă umanitară“.

Peste 2.000 de oameni, majoritatea cetăţeni ruşi, au murit în Osetia de Sud de la începutul ofensivei georgiene, a afirmat ieri Grigori Karasin, viceministrul rus de externe, citat de AFP. Informaţia a fost însă dezminţită de preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, ce a afirmat că „practic nu există civili ucişi“.

Încetarea focului

 

Cu circa 20.000 de soldaţi în zonă, plus tancuri şi artilerie grea, Moscova a acceptat totuşi, ieri, un compromis, în urma unei medieri telefonice realizate de preşedintele american George W. Bush între preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel georgian Mihail Saakaşvili.

În urma presiunilor internaţionale, venite inclusiv din partea Papei Benedict al XVI-lea, care a cerut „încetarea imediată a operaţiunilor militare“, Rusia fusese de acord cu încetarea focului, punând însă condiţia retragerii trupelor georgiene din teritoriul separatist.

Autorităţile georgiene au anunţat ieri faptul că şi-au retras trupele din Republica Separatistă Osetia de Sud, la cererea Franţei şi a Statelor Unite, dar trupele ruse de „menţinere a păcii“ nu au confirmat informaţia.

Pe de altă parte, aviaţia rusă a bombardat ieri-dimineaţă un aeroport militar din apropiere de Tbilisi, situat în proximitatea aeroportului internaţional al capitalei, dar bombardamentele nu s-au soldat cu victime şi nici nu au avariat aparate sau piste, potrivit autorităţilor georgiene.

Tot ieri, la scurt timp după anunţul de retragere al Georgiei, Rusia a anunţat că vasele sale de război au ajuns la limita apelor teritoriale georgiene în Marea Neagră şi au instituit o blocadă maritimă pentru a împiedica eventuale transporturi de arme să ajungă în Georgia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII