11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPărinţi supravegheaţi de primărie

Părinţi supravegheaţi de primărie

O echipă mixtă de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj a verificat o familie din comuna Runcu asupra căreia plana suspiciunea că nu şi-ar îngriji corespunzător fetiţa.

 

Maria Alexandra are un an şi patru luni, însă arată de parcă ar avea doar câteva luni. Este firavă şi abia gângureşte. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au fost sesizaţi de starea de sănătate a micuţei şi s-au deplasat în satul gorjean Runcu, pentru a verifica situaţia. „S-a concluzionat că minora are retard motor şi psihic, nu merge, nu vorbeşte şi suferă de rahitism şi anemie. Va fi monitorizată atent de medicul de familie, care i-a mai administrat vitamine şi i-a făcut vaccinurile potrivite vârstei. Din păcate, igiena camerei şi a copilului lăsau de dorit. Mama minorei, Maria Lupulescu, de 40 de ani, a fost chemată la sediul DGASCP Gorj, unde a semnat un contract şi şi-a asumat nişte responsabilităţi potrivit Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului“, a afirmat Corina Drăgan, reprezentantă a DGASPC Gorj.

 

Un copil nedorit

 

Maria şi Vasile Lupulescu sunt căsătoriţi de 17 ani şi mai au un băiat de 16 ani. Alexandra a venit târziu pe lume: „Aveam aproape 40 de ani când am aflat că sunt însărcinată şi am vrut să renunţ la sarcină întrucât nu am vrut acest copil. Nici când eram însărcinată nu eram sigură că este o idee bună să o nasc“, a spus Maria Lupulescu. Soţul şi fiul femeii au fost cei care au insistat ca micuţa Alexandra să vină pe lume: „Îmi iubesc mult surioara, mi-e drag de ea“, a spus băiatul femeii. La naştere, Alexandra cântărea doar două kilograme, potrivit mamei sale. „Este slăbuţă, am mers cu ea la medici la Bucureşti, însă ne-au spus că nu are nimic, că este perfect sănătoasă. Poate se va îngrăşa, aşa am fost şi eu când eram mică. Vin cu ea în grădină, în livadă şi îi dau să mănânce. Mai are şi copilul grijă de ea cât am eu treabă. Este prinţesa noastră“, a spus Maria Lupulescu.

Subnutrită şi nedezvoltată

 

Alexandra nu poate sta în picioare şi nu s-a dezvoltat. Oamenii din sat povestesc că Maria Lupulescu îşi neglijează copila şi nu de multe ori a lăsat-o nemâncată, cât ea era plecată la muncă. Unii susţin că femeia consumă alcool, aceasta fiind una dintre cauzele pentru care nu are grijă de fetiţă.

„Cazul familiei Lupulescu va fi monitorizat pe o perioadă de trei luni de asistentul social din cadrul Primăriei Runcu, care va urmări modul în care părinţii se ocupă de creşterea şi educarea minorei şi vor întocmi rapoarte care vor fi transmise lunar DGASPC Gorj“, a declarat Corina Drăgan.

Statistici îngrijorătoare

Potrivit datelor înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, doar în primele trei luni ale anului 2008, peste 2.900 de micuţi din România au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi. Din cele 2.910 cazuri înregistrate de ANPDC, aproape 2.000 sunt de neglijare. Majoritatea cazurilor de abuz sau neglijare s-au petrecut în familie, iar cele de exploatare prin muncă sau sexuală s-au întâmplat în afara mediului familial.

Copii neglijaţi

Din ce în ce mai mulţi copii sunt neglijaţi de cele care îi aduc pe lume. În luna iunie, angajaţii Centrului Maternal au descoperit două cazuri în care mamele nu aveau grijă de copii. O femeie din Motru şi una din Băleşti au fost monitorizate de autorităţi pentru că nu îşi îngrijeau corespunzător copiii. În astfel de cazuri, dacă situaţia se perpetuează, mamele pot fi decăzute din drepturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU